Președintele Turciei a vorbit la telefon cu Klaus Iohannis despre candidatura președintelui României la șefia NATO

Președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan, a vorbit, vineri, la telefon cu președintele Klaus Iohannis, iar pe agendă s-a aflat și candidatura președintelui României la funcția de secretar general NATO, se arată într-un comunicat la administrației prezidențiale turce postată pe X, scrier G4Media.

”În cadrul convorbirii au fost abordate aspecte globale și regionale, precum și relațiile bilaterale turco-române.

Subliniind necesitatea intensificării dialogului la nivel înalt între cele două țări, președintele Erdoğan a menționat că instituirea unui mecanism de Consiliu de Cooperare Strategică la nivel înalt între Turcia și România ar fi benefic în acest sens.

Pe agenda convorbirii s-a aflat și candidatura președintelui Iohannis la funcția de secretar general al NATO.

Subliniind că NATO ar trebui să aleagă un secretar general care să servească securitatea și interesele membrilor NATO în fața provocărilor globale și regionale, în special a terorismului, președintele Erdoğan a arătat că următorul secretar general ar trebui să consolideze unitatea Alianței, să păstreze și să îmbogățească spiritul de solidaritate și să acorde prioritate rolului său principal în consultările legate de apărare și securitate”, se arată în comunicat.

Context

La rândul său, preşedintele României, Klaus Iohannis, a subliniat, într-o discuţie telefonică avută cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, ”rolul esenţial al NATO în asigurarea securităţii regiunii noastre şi contribuţia României şi a Turciei la obiectivele Aliate şi la unitatea noastră puternică”.

”Am avut o discuţie telefonică foarte bună cu preşedintele Recep Tayyip Erdoğan. Am vorbit despre consolidarea parteneriatului nostru strategic, cu accent pe investiţii şi schimburi economice”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat transmis, vineri, seară, de Administraţia Prezidenţială.

El a adăugat că a subliniat importanţa NATO pentru securitatea din regiune.

”Am subliniat, de asemenea, rolul esenţial al NATO în asigurarea securităţii regiunii noastre şi contribuţia României şi a Turciei la obiectivele Aliate şi la unitatea noastră puternică”, a arătat Iohannis.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati