Prețul benzinei revine sub 7 lei pe litru. Cotația petrolului, în scădere pe bursele mondiale

Mai multe benzinării afișau sâmbătă dimineața prețuri la carburanți mai mici, în comparație cu începutul lunii octombrie, când un litru de benzină superioară ajungea și la 7,07 lei, scrie economedia.ro.

Astfel, potrivit reporterilor G4Media.ro, la Petrom Jilava bezina standard costa 6,06 lei pe litru iar motorina 6,26 lei. La OMV, un litru de benzină superioară costa 6,87 lei, în scădere față de peste 7 lei / litru în urmă cu o lună.

Potrivit peco-online.ro, în general motorina superioară era vândută la stațiile din București cu prețuri cuprinse între 6,56 și 6,97 lei/litru.

Pe plan internațional, prețul petrolului a scăzut vineri, după ce cartelul OPEC a evocat o creștere a cererii sub estimările inițiale, și, mai ales, după apariția unor informații potrivit cărora Statele Unite ar putea apela la rezervele strategice, arată Le Figaro.

Astfel, prețul barilului Brent din marea Nordului pentru livrările din ianuarie a scăzut cu 0,92% la 82,17 dolari, la Londra, în raport cu închiderea de joi. La New York, barilul West Texas Intermediate (WTI) pentru luna decembrie a scăzut cu 0,98% la 80,79 dolari.

Evoluția este legată de o posibilă intervenție americană pentru a răspunde ofertei insuficiente de țiței. Potențiala eliberare a unei părți din rezervele strategice de petrol (SPR) creează un „plafon puternic pentru WTI”, arată Han Tan, de la Exinity. „Ar fi un efort spectaculos pentru a trimite un semnal pieței mondiale de energie că o întărire a ofertei este luată în serios pentru a reduce prețurile”, subliniază și John Kilduff de la Again Capital. În opinia sa, o astfel de inițiativă ar trebui adoptată în coordonare cu alte țări, pentru un efect mai puternic. „În orice caz, piața a reacționat foarte puternic la aceste zvonuri de apelare la rezerve, poate mai mult decât mă așteptam”, a subliniat John Kilduff.

La rândul său, OPEC a revizuit din nou joi, în scădere, estimarea de creștere a cererii mondiale de petrol în acest an, ca efect al decelerării relansării în China și India în trimestrul trei.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati