Prețurile roșiilor în Piața Obor. De ce sunt nervoși comercianții când le sunt fotografiate legumele

Intru în hala mare a Oborului și caut tarabele cu roșii. Primul preț: 15 lei/kg „roșii românești Precos dulci”. Prekos este un hibrid timpuriu de tomate, originar din Bulgaria.

Mai fac câțiva pași și descopăr o altă tarabă cu roșii „foarte bune”, preț 17 lei/kg.

Lipite de acestea, văd ciorchini de roșii din „Italia, foarte bune”, 8 lei/kg. De ce roșiile din Italia au un preț la jumătate față de cele autohtone rămâne un mister pentru mine. Nu am pe cine să întreb, la stand nu e nimeni.

Mai încolo: „roșii grase, foarte dulci și frumoase”, 18 lei/kg. Cu cât înaintez spre mijlocul halei, constant că prețul crește. De la 15 lei/kg, la prima masă, la 18 lei/k acum. Și asta nu e totul.

Pe o altă masă, roșiile grase au prețul de 22 de lei/kg. Lângă acestea, cele crețe sunt vândute cu 25 de lei/kg. Precos-ul e 20 de lei/kg.

Găsesc și, probabil, cele mai scumpe roșii din Obor (joi, 25 aprilie 2024): „roșii România”, 30 lei/kg, soiul Prekos. Lângă, tot roșii România: 25 de lei, respectiv 20 de lei/kg. De remarcat că vânzătorul a recurs la eticheta națională, în schimbul celei caracteriologice: grase, crețe, dulci etc.

Un altul combină originea cu trăsăturile: „roșii România BROSCUȚE DELICIOASE”, 23 lei/kg. Alături, roșii grase, 18 lei/kg.

La o altă tarabă: roșii Precos, 30 lei/kg, roșii grase rose, 25 lei/kg, roșii foarte dulci, 20 de lei.

Nu mai insist, am atins limitele minime și maxime ale prețurilor la tomate în Piața Obor.

Un piețar mă vede fotografiind roșiile și reacționează cu voce agresivă: „De ce pozați roșiile mele? De ce nu cereți voie ca să îmi pozați roșiile. De ce pozați prețurile?”

Aflu, în cursul unor discuții marcate de ostilitate, că piețarii din Obor sunt deranjați de materialele de presă care, spun ei, le-ar fi defavorabile: marfa lor este prezentată ca fiind scumpă, iar originea mărfii nu ar fi chiar românească.

Nu au părut să fie convinși că demersul meu nu are alt scop decât unul pur informativ. Nici explicația mea că fotografierea legumelor și a prețurilor nu este un act ilegal nu a părut să-i convingă. Vă previn așadar: în Piața Obor, a poza legume pe tarabe echivalează cu a poza focoase nucleare, în zone interzise!

sursa: G4Food

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati