Prima centrală cu mini-reactor nuclear din lume va fi consturită la două ore de București

0
397

Prima centrală cu mini-reactor nuclear din lume va fi construită la două ore de Bucureşti, în Doicești-Dâmboviţa. O companie americană, care a inventat conceptul, va investi în România după ce şi-a anulat planurile din Statele Unite. Activiştii de mediu şi specialiştii în energie au dubii că este o soluţie bună. Compania de stat Nuclearelectrica anunţă, însă, că peste un deceniu, centrala va fi gata.

Centrala nucleară va fi construită pe terenul fostei termocentrale din Doiceşti. Va avea şase mini reactoare care vor produce suficientă energie cât să alimenteze o localitate cu 45 de mii de locuinţe.

Experții critică proiectul

Primul proiect de acest fel din Statele Unite ale Americii a fost anulat de compania care trebuia să îl dezvolte din cauza costurilor mari. Firma a investit 14 milioane de dolari în etapa preliminară a studiilor de inginerie şi proiectare pentru reactoarele modulare mici din România.

Spre deosebire de Centrala de la Cernavodă, care funcţionează cu uraniu natural şi apă grea, deci e dependentă de o sursă mare de apă, cum e Canalul Dunăre-Marea Neagră, centrala modulară poate fi amplasată oriunde, chiar şi… în vârf de munte. Necesită apă uşoară şi nu are nevoie de pompe pentru a circula apa în reactor. Dar combustibilul folosit de reactoarele modulare este Uraniu 235, îmbogăţit, ceea ce ar produce deşeuri mai periculoase decât la Cernavodă şi nu există nicio soluţie clară pentru depozitarea lor, momentan. Un avantaj semnificativ este că ocupă mult mai puţin spaţiu. Acum, imaginaţi-vă numai că dacă CNE Cernavodă dă 21% din energia necesară României cu două reactoare funcţionale, o centrală modulară ar veni cu încă zece la sută. Dacă am împărţi, în mod egal, consumul de energie la nivel naţional, una singură ar putea susţine energetic întreaga Oltenie sau Banatul.

Ministerul energiei crede că centrala nucleară din Dâmboviţa va porni peste 10 ani.România își menține încrederea în tehnologiile SMR, care sunt complementare tehnologiilor reactoarelor la scară largă în ceea ce privește modularitatea și flexibilitatea.

Controversele cauzate de proiect

Experţii în energie şi organizaţiile pentru protecţia mediului contrazic autorităţile.

Corina Murafa, expert în energie: „Această nouă tehnologie, în special cea bazată pe nuclear, pe reactoare de mici deminsiuni este extrem de costisitoare. Avem tehnologie mai matură, mai ieftină cu care putem să realizăm atât decarbonizarea României, cât şi securitatea energetică.”

Mihnea Matache, activist mediu„Încă umanitatea nu are  o soluţie de a depozita respectivele deşeuri într-o manieră pentru durata a zeci de mii de ani cât acele deşeuri sunt radioactive. Această tehnologie a fost folosită în război.” 

Construcţia centralei nucleare de la Doiceşti ar putea costa peste şase miliarde de dolari, bani investiţi de compania din Statele Unite care a inventat minireactoarele.

sursa: observatornews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.