Primăria Capitalei a lansat o licitație de peste un miliard de lei pentru reabilitarea a 106 kilometri din rețeaua de termoficare

0
783

Primăria Capitalei a lansat o licitație de peste un miliard de lei pentru reabilitarea rețelei de termoficare pe o lungime de 106 kilometri. Contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor are o durată de 4 ani și cuprinde cinci loturi aferente magistralelor II Sud, Grozăvești, Berceni și Progresu, potrivit viitorulilfovean.ro.

Contractul de finanțare cu bani de la Comisia Europeană (echivalentul a 1,3 miliarde lei) pentru înlocuirea a peste 200 de kilometri de rețea a fost semnat în noiembrie 2020. Reparațiile sistemului de termoficare se vor face în toate cele șase sectoare cu finanțare europeană nerambursabilă:

,,Servicii de proiectare și execuție lucrări pentru ”Reabilitarea sistemului de termoficare al municipiului București”- 5 loturi. Rețelele termice ce urmează a fi reabilitate sunt Magistrala II Sud, Magistrala V Grozăvești, Magistrala II–III Grozăvești, Magistrala Progresu Berceni, tronson din Magistrala II Vest, reţele amplasate în intravilanul Municipiului București, sector 1÷ 6, după cum urmează: Prin proiect se vor reabilita 105,969 km traseu rețele de transport apă fierbinte repartizate astfel: – Lot 1 pe o lungime totală de traseu de 22,930 km – Lot 2 pe o lungime totală de traseu de 18,004 km – Lot 3 pe o lungime totală de traseu de 15,913 km – Lot 4 pe o lungime totală de traseu de 24,932 km – Lot 5 pe o lungime totală de traseu de 24,190 km. ”

Pentru primul lot, aferent Magistralei II SUD, contractul este estimat la 264 milioane lei, lotul 2 pentru magistralele 2-3 Grozăvești costă 168 milioane, lotul 3 pentru Magistrala V Grozăvești are o valoare de 228 milioane, lotul 4 pentru Magistrala Berceni-Progresu 275 de milioane în timp ce ultimul lot, include și Magistralele I, II și III Vest cu 234 milioane lei.

Pe 18 ianuarie, fostul primar General, Gabriela Firea îl acuza pe Nicușor Dan că întârzie lansarea licitației pentru termoficare riscând să piardă finanțarea europeană de 300 de milioane de euro, termenul limită fiind 2023 : ,,Strigător la cer! Bucureștiul riscă să piardă o șansă financiarā unică, în timp ce mii de familii îngheață în case! Fondurile europene nerambursabile pentru înlocuirea conductelor vechi de termoficare, aproape 300 de milioane de euro, sunt la un pas de a fi pierdute! Nicușor Dan nu a mișcat un deget din ziua în care a ajuns primar, pentru a folosi banii pe care i-a mostenit, fără niciun efort, și cu care putea începe reabilitarea sistemului. Este inexplicabil de ce NU a scos la licitație proiectarea și execuția lucrărilor, în aproape un an și jumătate de la semnarea contractului! Sunt proceduri de durată, dar care puteau fi începute imediat” spunea Firea.

Pe de altă parte, Nicușor Dan spunea că în ultimii 10 ani Primăria Capitalei nu a investit în reparațiile sistemului de termoficare, banii fiind cheltuiți ,,pe prostii” : ,,Primăria Generală a achitat integral, pentru prima dată, în 2021, obligațiile de plată la termie, după ce ani la rândul a înregistrat restanțe de sute de milioane de lei. Foarte mulți bani necesari investițiilor în termoficare (producție și transport) – și care prin buget ar fi trebuit să ajungă în sistemul de termoficare! – s-au dus în ultimii 10 ani pe tot felul de prostii și nu acolo unde era nevoie de ei. 2021 a fost primul an în care Primăria Generală s-a achitat integral de obligațiile de plată la termie”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.