Primăria Municipiului București a organizat astăzi, la sediul instituției, prima ședință privind Așezările Informale de pe Teritoriul Municipiului București.
Așezarea informală este o grupare de minimum 3 unități destinate locuirii dezvoltate spontan, ocupate de persoane sau familii care fac parte din grupuri vulnerabile definite conform Legii asistenței sociale nr. 292/2011, și care nu au niciun drept asupra imobilelor pe care le ocupă.
A fost o ședință comună a Comisiei pentru Coordonarea Implementării Măsurilor Necesare pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață a Locuitorilor din Așezări Informale și a Grupului de Lucru pentru a stabilii modul de lucru si obiectivele pentru următoarele 6 luni.
Această comisie este coordonată de Primăria Capitalei, prin Direcția Generală Urbanism și Amenajarea Teritoriului și Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București.
Reprezentanții Primăriei Capitalei și ai primăriilor de sector, împreună cu ONG-urile implicate în acest proces, au stabilit modul de organizare a comisiei și au discutat câteva probleme inițiale pentru a putea începe demersurile privind maparea acestor așezări, precum și măsurile necesare pentru protejarea persoanelor vulnerabile în cel mai scurt timp.
Prioritatea este identificarea tuturor așezărilor informale de pe teritoriul Municipiului București. Activitatea va fi demarată de Grupul de Lucru, cu sprijinul Direcțiilor de Asistență Socială ale primăriilor de sector și ale ONG-urilor de profil, pentru a identifica aceste situații și a organiza vizite în teren.
Următoarea ședință a comisiei va avea loc în aproximativ două luni, pentru a putea face o evaluare inițială a situațiilor raportate. Această ședință va fi anunțată cu cel puțin o săptămână în avans, pentru a permite înregistrarea si confirmarea celor ce vor să participe ca observatori, conform prevederilor HCGMB 183/2024.