Primăria Capitalei are conturile blocate. Nicuşor Dan confirmă: ”Vorbim despre aproape 120 de milioane de euro”

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat miercuri că instituția pe care o conduce are conturile blocate din cauza procesului cu omul de afaceri Costică Constanda.

PMB nu poate face nicio investiție în acest context, a explicat edilul, care a completat că propunerea primăriei este de a plăti eșalonat rate lunare, pentru că ”nu putem plăti deodată 120 de milioane de euro.”

”Este o negociere în curs, de când am venit în Primărie. A existat mai întâi o hotărâre judecătorească definitivă pronunțată de Curtea de Apel în anul 2019 și recursul respins la Înalta Curte în anul 2020. Prin această hotărâre judecătorească, PMB a fost obligată să plătească 75 de milioane de euro, plus dobânzi penalizatoare, sau penalități de întârziere începând cu anul 2010, și au mai fost 2 litigii pentru că instanța respectivă a pus cuvântul „dobânzi penalizatoare” fără să precizeze cuantumul acestora și au mai fost 2 litigii care s-au terminat în aprilie 2022.

În cele 2 litigii, instanțele au decis cum se calculează dobânzile penalizatoare.

Acesta este elementul de noutate în această discuție care are loc de un an și jumătate.
Intenția noastră este de a plăti, pentru că este o obligație legală”, a menționat Nicușor Dan.

Primarul a subliniat că nu pot fi plătite decât cheltuielile curente pe care le are instituția.

”Este blocată suma principală, 75 milioane euro și dobânda penalizatoare, pentru că s-a solicitat către instanță până în momentul în care acel proces a început. Vorbim despre de aproape 120 de milioane de euro.

(n.r. – a fost întrebat de jurnaliști ce activități mai poate desfășura PMB în situația în care are conturile blocate) Când ai conturile blocate, conform legii… Le-am avut blocate până în mai 2021. Poți să plătești cheltuielile curente, mai puțin investițiile”, a declarat Nicușor Dan.

Întrebat ce va face pentru deblocarea conturilor, edilul a precizat că se va continua ”lunga discuție cu familia Constanda”.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati