Primăria Capitalei, dată în judecată de FACIAS pentru problema termoficării

0
252
primaria-bucuresti
Foto: Site Primăria București

FACIAS a dat în judecată Primăria Capitalei şi Termoenergetica pentru că problema termoficării nu a fost încă rezolvată, iar situaţia devine din ce în ce mai gravă de la un an la altul.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) continuă să lupte pentru protejarea intereselor locuitorilor Capitalei, care sunt victime ale unor practici lipsite de etică ale politicienilor, potrivit unui comunicat de presă. FACIAS consideră că angajamentele celor care cer voturile cetățenilor reprezintă un contract în sine, iar nerespectarea sa trebuie să atragă consecințe.

De aceea, FACIAS a dat în judecată Primăria Capitalei, care nu a rezolvat și nici nu va rezolva într-un termen rezonabil problema termoficării în București, așa cum s-a promis în urmă cu aproape trei ani.

”Vedem, de fapt, că autoritățile au schimbat complet discursul și aflăm că, probabil, problema nu va fi niciodată rezolvată, așa cum spunea recent primarul general. Bucureștenii pot spera, cel mult, să aibă parte de un sistem de termoficare fără avarii majore, dar asta nu mai devreme de zece ani”, precizează sursa citată.

Inițial, FACIAS a solicitat Municipiului București, CM TERMOENERGETICA Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică București, luarea tuturor măsurilor necesare remedierii sistemului de termoficare.

Într-un răspuns primit de FACIAS de la autorități, acestea recunosc că rețeaua de termoficare a Capitalei se află înt-un stadiul avansat de uzură, studiile de fezabilitate nu sunt efectuate în mod corespunzător, nesatisfăcând modelul indicat de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, unele licitații au fost anulate, fiind necesar să se reia procedura.

În concordanță cu preocuparea FACIAS în legătură cu apărarea cetățenilor împotriva abuzului, precum și raportat la derapajele evidențiate în cadrul răspunsurilor, am acționat în instanță pe cei responsabili pentru a facilita respectarea interesului cetățenilor din Municipiul București, cu privire la asigurarea confortului termic și cheltuirea corespunzătoare a fondurilor publice.

În București există zeci și sute de blocuri fără apă caldă

Și astăzi, în momentul în care FACIAS a decis să se adreseze instanței și să ceară respectarea angajamentelor luate în fața cetățenilor, în București există zeci și sute de blocuri fără apă caldă, arată sursa citată.

”Situația din săptămânile trecute a fost una cu mult mai gravă, atunci când, potrivit presei, o jumătate de Capitală nu avea apă caldă”, susține FACIAS.

Situația sistemului de termoficare este una mult sub standardele moderne, iar cei care administrează sistemul știu bine asta. Toate aceste avarii și pierderile uriașe înseamnă că se pierd în fiecare an sume importante de bani, pe care până la urmă tot bucureștenii plătitori de taxe le decontează. Suntem, astfel, în situația în care cetățenii acestui oraș sunt privați de multe ori de un serviciu esențial și tot ei sunt cei care plătesc pentru deficiențele din sistem.

FACIAS consideră că aceste argumente sunt mai mult decât suficiente pentru a-i obliga pe cei responsabili să își onoreze promisiunile și să ofere bucureștenilor un serviciu de calitate, într-un orizont de timp rezonabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.