Primăria Capitalei explică de ce vrea taxe: Bucureştiul – pe locul 6 în topul celor mai poluate oraşe europene

Primăria Generală a Capitalei a explicat joi de edilul Gabriela Firea doreşte instituirea unei viniete electronice pentru circulaţia rutieră pe drumurile publice din Bucureşti pentru categoriile de autoturisme care au un grad ridicat de poluare.

În ceea ce priveşte informaţiile false diseminate în mediul public de reprezentanţi ai unor partide politice care nu înţeleg sau ignora în mod deliberat beneficiile proiectului prezentat de Primarul General, Gabriela Firea, prin care se propune instituirea unei viniete electronice pentru circulaţia rutieră pe drumurile publice din Bucureşti pentru categoriile de autoturisme care au un grad ridicat de poluare, Primăria Capitalei face următoarele precizări: având în vedere că Bucureştiul este pe locul 6 în topul celor mai poluate oraşe din Europa, sunt necesare măsuri concrete de îmbunătăţire a calităţii aerului!; în România, Bucureştiul ocupă locul 4 în topul celor mai poluate oraşe, după Iaşi, Cluj-Napoca şi Braşov, iar Centrul Capitalei, conform măsurătorilor, reprezintă „o zonă de vârf” atât a congestiei rutiere cât şi a poluării generate de autovehicule”, a precizat un comunicat al PMB.

Primăria Capitalei reaminteşte totodată că unul dintre principalele motive pentru care se înregistrează valori record de poluare este traficul rutier dens, cauzat de utilizarea pe scară largă a autovehiculelor proprii.

PMB spune că în ultimii zece ani, nivelul maşinilor care circulă prin Bucureşti s-a dublat şi, din această cauză, valorile de poluare sunt de nouă-zece ori mai mari decât limitele admise.

Contestarea nejustificată a acestei măsuri, sub pretextul că „şi la periferie gradul de poluare este mare” nu reprezintă altceva decât un aşa-zis argument politic prin care se doreşte denigrarea unei măsuri administrative, extrem de importantă pentru sănătatea bucureştenilor!
Cifrele vorbesc de la sine: conform rezultatelor măsurătorilor la cele 6 staţii de măsurare a calităţii aerului din Bucureşti, a rezultat că, la nivelul anului 2018, nu s-au înregistrat depăşiri ale valorii limite zilnice permise pentru pulberi în suspensie PM10 la staţia Lacul Morii, Titan, Berceni şi Drumul Taberei, singurele depăşiri înregistrate fiind la staţia Mihai Bravu şi Calea Victoriei. Menţionăm că valoarea limita legală zilnică este de 50 micrograme/mc. Este interzisă depăşirea acestei valori mai mult de 35 de zile într-un an calendaristic, însă la Staţiile Mihai Bravu s-au înregistrat depăşiri timp de 70 zile, iar la staţia de la Calea Victoriei timp de 43 de zile”, a arătat PMB.

parcare masiniÎn ceea ce priveşte depăşirea valorilor legale a concentraţiei medii anuale de dioxid de azot (40 de micrograme/mc) cele mai mari depăşiri s-au înregistrat la staţia de la Calea Victoriei (62,79 micrograme/mc), urmată de staţia Mihai Bravu (59,33 micrograme/mc). La celelalte staţii, de la Lacul Morii, Titan, Berceni şi Drumul Taberei nu s-au înregistrat depăşiri.

Mai mult decât atât, instituirea vinietei Oxigen-B şi Oxigen-C reprezintă o măsură care face parte din soluţiile prevăzute în Planul de Calitate a Aerului şi vine în completarea acţiunilor de modernizare a transportului public în comun şi de fluidizare a traficului. Reamintim faptul că Primăria Capitalei a elaborat, în actualul mandat, primul document strategic, Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) care cuprinde o serie de măsuri aflate în curs de implementare, cum ar fi: – Modernizarea parcului auto al Societăţii de Transport Bucureşti STB SA prin achiziţionarea a 400 de autobuze noi Euro 6, (proiect finalizat la 31.05.2019).
– Achiziţionarea de vehicule la standarde europene, moderne şi nepoluante pentru dotarea transportului public de călători – 100 tramvaie noi, 100 troleibuze noi, modernizarea a 100 de tramvaie în funcţiune, de asemenea achiziţia a 100 de autobuze electrice şi a 130 autobuze hibrid. (Prin aceste măsuri se stimulează utilizarea serviciului transport public în detrimentul transportului individual şi creşterea numărului de călători cu aproximativ 30%.
– Realizarea de piste pentru biciclete (30 km) pe principalele bulevarde ale Capitalei şi introducerea unui sistem de transport public cu biciclete (crearea de staţii de închiriere, parcări şi achiziţionarea de biciclete  pentru utilizare de către public în anul 2018- prin acordarea a 30.000 de vouchere pentru locuitorii capitalei);

– Asigurarea priorităţii pentru transportul public de călători prin realizarea a 8,4 km de bandă unică;
– Implementarea sistemului de management al traficului în Bucureşti (BTMS) – până în anul 2020, se va realiza interoperabilitatea cu sistemul public de transport pentru toate cele 435 de intersecţii din capitală;
– Aplicarea măsurilor de modernizare a sistemului de termoficare şi cogenerare – se vor moderniza 11 centrale termice de cvartal, prin dotarea cu cazane cu arzătoare cu emisii reduse de NOx, pentru care s-a considerat o eficienţă de reducere a emisiilor proprii de NOx de 40%.
– Continuarea programului de reabilitare termică a clădirilor la nivelul sectoarelor 1-6”, a mai precizat PMB.

În ceea ce priveşte forma finală proiectului, aşa cum s-a anunţat public, acesta se va afla în consultare publică 45 de zile, termen în care toţi cetăţenii interesaţi pot transmite propuneri de modificare/completare ale acestui proiect.

Astfel, afirmaţiile de tip „aceasta măsură nu a fost consultată cu bucureştenii, ci li se impune într-un mod dictatorial” nu demonstrează altceva decât necunoaşterea sau ignorarea deliberată a subiectului. În concluzie, politizarea nejustificată a unor măsuri administrative destinate să îmbunătăţească semnificativ calitatea vieţii bucureştenilor nu reprezintă altceva decât ignorarea intereselor cetăţenilor, pentru că un partid politic interesat cu adevărat de binele unui oraş propune soluţii, oferă variante sau completări constructive, colaborează cu specialişti, indiferent de culoarea lor politică, astfel încât rezultatul final să fie cu adevărat benefic pentru oameni”, a adăugat comunicatul PMB.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati