Primăria Capitalei înființează un centru pentru persoanele dependente de droguri

În premieră în România, Primăria Capitalei înființează un centru integrat socio-medical, pentru persoanele care au devenit dependente în urma consumului de droguri, infectate cu virusul TBC sau HIV.

„Viața la vârsta planurilor de viitor nu este întotdeauna ușoară, iar unii dintre tineri încearcă să evadeze din realitate alegând cea mai nocivă variantă: drogurile. Problema traficului și a consumului de droguri în rândul elevilor este un fenomen care afectează și tinerii bucureșteni, iar eu, ca mamă în primul rând, și apoi ca Primar General, vreau ca Primăria Capitalei să continue colaborarea strânsă cu organizațiile de profil și voi face toate eforturile pentru ca, prin acțiunile noastre comune, viitorul copiilor noștri să fie unul ferit de acest flagel”, a declarat Gabriela Firea.

Centrul integrat socio-medical, gata în 6 luni

Primăria Capitalei susține proiectele prin care mesajele antidrog ajung cât mai aproape de bucureșteni: suntem parteneri în campaniile de prevenție și informare organizate în Capitală. Proiectul “No drugs revolution”, în care suntem alături de CIADO (Centrul Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului) este unul dintre cele mai relevante.

„În afara campaniilor de informare și conștientizare, necesare în special pentru prevenție, este necesar să ne organizăm pentru sprijinirea grupelor vulnerabile, a celor care sunt deja dependenți și se află în prezent în situații critice. În premieră în România, Primăria Capitalei înființează un centru integrat socio-medical, pentru persoanele care au devenit dependente în urma consumului de droguri, infectate cu virusul TBC sau HIV. Am identificat deja un spațiu generos în care va funcționa centrul, clădirea este situată pe Strada Orzari, și în prezent o amenajăm pentru ca viitorii pacienți să poată beneficia aici de asistență medicală, prin asigurarea în sistem ambulatoriu a tratamentelor specifice, dar și de servicii sociale. Astfel, oamenii care vin la centru vor beneficia de servicii de reintegrare socială, vor fi ajutați să-și găsească un loc de muncă și să socializeze. Tot aici, va funcționa primul adăpost unde pot fi cazați pentru o anumită perioadă de timp pacienții dependenți de droguri care nu au locuință. Estimăm că Centrul va fi gata în următoarele 6 luni”, a mai spus edilul Capitalei, cu privire la proiectele în derulare în acest domeniu.

Pe lângă cazare, beneficiarilor li se va asigura masa caldă și vor avea la dispoziție spații auxiliare: spălătorie, dușuri, și acces la casete de valori pentru a-și putea ține în siguranță actele.

Scopul centrului multifuncțional este să asigure tratamentul adecvat fără ca persoanele în cauză să fie obligate să fie spitalizate. Proiectul este dezvoltat de două instituții municipale: Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale și Direcția Generală de Asistență Socială.
Personalul va fi asigurat de Spitalul Victor Babeș, care se află în subordinea Primăriei Capitalei, unitate care tratează și în prezent pacienții de TBC și HIV dependenți de droguri.

În plus, ASSMB va organiza ateliere pentru părinții tinerilor dependenți, prevenția și informarea fiind vitale pentru reducerea consumului de droguri.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati