Primăria Capitalei lansează campania “Victimele traficului de persoane sunt ascunse sub ochii noștri”

Primăria Municipiului București, prin Direcția Generală de Asistență Socială București, împreună cu Asociația eLiberare, derulează, în perioada 15 octombrie  – 15 martie, campania de conștientizare a traficului de persoane intitulată “Victimele traficului de persoane sunt ascunse sub ochii noștri”.

Desfășurată cu sprijinul Societății de Transport București S.A. și al Companiei Metrorex, campania se adresează tuturor cetățenilor și are ca obiectiv conștientizarea și informarea corectă a publicului larg cu privire la fenomenul traficului de persoane, dar și informarea cetatenilor cu privire la modul în care pot recunoaște un posibil caz în orașul în care trăiesc și pașii pe care trebuie să-i facă pentru a notifica autoritățile competente.

Traficul de persoane este sclavia modernă în care oamenii profită de pe urma controlului și exploatării altora, iar în România fenomenul este des întâlnit și ascuns sub ochii tuturor.

”Lupta împotriva traficului de persoane este una dintre prioritățile mandatului meu în domeniul social. Anul acesta am acordat pentru prima dată finanțare ONG-urilor acreditate în domeniu și, de asemenea, am început o serie de cursuri de formare pentru personalul din Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București care lucrează direct cu victime ale traficului de persoane.

Suntem cu toții datori să le redăm victimelor dreptul la demnitate, siguranță și control asupra propriilor vieți. Putem face asta eficient dacă știm cum să recunoaștem semnele unei persoane traficate, care se poate ascunde chiar sub ochii noștri – în metrou, în autobuz, pe stradă. De aceea, îi îndemn pe bucureșteni să se informeze și să apeleze cu încredere numerele de telefon puse la dispoziție pentru sesizarea oricărei suspiciuni de trafic. Un simplu telefon poate salva o viață”, a declarat viceprimarul capitalei, Horia Tomescu.

Începând de la jumătatea acestei luni, pe ecranele amplasate în stațiile de metrou, vor rula indicatori cu ajutorul cărora călătorii pot recunoaște posibile cazuri de exploatare sexuală, prin cerșetorie sau prin muncă forțată. La dispoziția călătorilor vor fi afișate și datele de contact ale Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, dar și ale Asociației eLiberare, care pot prelua sesizările cetățenilor.

De asemenea, călătorii care folosesc mijloacele de transport în comun de suprafață vor regăsi aceleași informații pe afișele lipite în interiorul autobuzelor și troleibuzelor din Capitală.

”Parteneriatul cu Primăria Municipiului București, Societatea de Transport București și Metrorex dă oportunitatea unui subiect ignorat, cel al traficului de persoane, să ajungă în prim plan. Acest lucru este necesar pentru ca victimele acestui fenomen, care sunt, de multe ori, ascunse sub ochii noștri, să poată fi recunoscute și direcționate către cei ce le pot ajuta. Campania de informare vine cu o invitație clară: nu mai ignorați semnalele de alarmă. Există sprijin pentru cei care doresc să ajute persoanele aflate în exploatare, atât în rândul personalului primăriei, cât și în rândul organizațiilor specializate. Fiecare din noi putem fi acea verigă lipsă dintre exploatarea cuiva și eliberare”, a spus Loredana Urzică-Mirea, Director de Advocacy al Asociației eLiberare, inițiatoare a primului Centru de informare și asistență în detectarea și notificarea de cazuri de victime ale traficului de persoane. 

Pentru informații suplimentare cu privire la derularea campaniei, persoana de contact este Loredana Urzică, loredana@eliberare.com.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati