Direcția de Mediu a Primăriei Municipiului București a anunțat recent un proiect de transplantare a arborilor afectați de lucrările de construcție din zona Bulevardului Ghencea. Inițiativa survine în urma criticilor aduse administrației locale privind gestionarea spațiilor verzi în Capitală, subliniate în trecut de Buletin de București prin serialele de presă “Marea Mutilare a Arborilor din București” și “Marea Mușamalizare a Aerului din Capitală”, conform Buletin de Bucuresti.
Până în prezent, nouă arbori din speciile arțar, tei și glădiță, cu înălțimi de aproximativ 8 metri, au fost identificați ca fiind eligibili pentru transplantare. Aceștia urmează a fi relocați în apropierea Parcului Herăstrău, ca parte a unei intenții de a proteja patrimoniul verde al orașului.
Procedura de transplantare implică utilizarea unui echipament special, menționat de oficiali ca fiind folosit pentru prima dată în acest scop în Capitală, o premieră cu privire la acțiunile locale de conservare a mediului.
Această operațiune se desfășoară în baza unui contract cu ALPAB (Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București), care prevede nu doar transplantarea efectivă, ci și o serie de măsuri suplimentare pentru asigurarea unei adaptări reușite a arborilor la noul amplasament. Printre acestea se numără îmbunătățirea calității solului, aplicarea de udări periodice ajustate necesităților specifice fiecărui sezon și tratamente fito-sanitare destinate prevenirii sau combaterea bolilor și dăunătorilor.