Primarul General, Nicuşor Dan, şi Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, au avut ieri, 11 februarie, la sediul Primăriei Capitalei, o întâlnire cu primarii de sectoare, cu reprezentanţii administraţiilor publice din municipiului Bucureşti, dar şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Hubert Thuma, care a avut ca tema gestionarea deşeurilor din Municipiul Bucureşti.
În cadrul şedinţei au fost făcuţi primii paşi pentru elaborarea unei strategii de colectare şi tratare a deşeurilor din Capitală.
„Am discutat o problemă care a fost mult timp ignorată în Bucureşti şi pe care nu ne mai permitem s-o amânăm. Este foarte important ca Primăria Generală şi cele şase primării de sector să aibă o viziune comună despre cum trebuie tratate deşeurile în Municipiul Bucureşti, care să se concretizeze foarte curând într-o nouă strategie şi un nou plan de acţiune asupra deşeurilor. Am decis împreună să creăm o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară, formată din Primăria Generală şi cele şase primării de sector, astfel încât să implementăm strategia de colectare şi de tratare a deşeurilor, dar şi să putem accesa banii europeni care erau disponibili încă din 2014 şi nu au fost atraşi”, a declarat primarul general, Nicuşor Dan.
Dezbatere publică pentru strategia de colectare şi tratare a deşeurilor
Primarul Capitalei a mai arătat că toate detaliile tehnice vor fi definitivate în cadrul unei dezbateri publice:
„Am fost cu toţii de acord că trebuie să trecem la colectarea selectivă. O să urmeze şi o dezbatere publică – şi moral şi legal trebuie să facem asta. Între noi au existat discuţii tehnice – dacă să fie o colectare selectivă pe 4 sau pe 5 fracţii. O să continuăm discuţiile tehnice şi sper ca la dezbaterea publică să participe cât mai multă lume. Am convenit crearea unui grup de lucru iar următoarea întâlnire între primarul general, primarii de sector şi ministru va avea loc peste două săptămâni”.
La rândul său, Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a arătat că autoritatea centrală va sprijini implementarea noilor măsuri prin lansarea, la nivel naţional, a Sistemului „Garanţie-Returnare (SGR), dar şi prin înfiinţarea unor centre de depozitare pentru deşeurile voluminoase:
„Este un nou început pentru Capitală şi mă bucur să văd că există o gândire comună, coeziune şi angajament din partea tuturor factorilor implicaţi pentru rezolvarea acestei probleme. În ceea ce priveşte Ministerul Mediului, vom contribui la eficientizarea acestui sistem prin lansarea sistemului SGR la nivel naţional. Cu siguranţă acest program va contribui foarte mult la eficientizarea colectării selective. Pe de altă parte, lucrăm la un program naţional prin care vom ajuta autorităţile publice locale în realizarea unor centre de depozitare pentru deşeurile voluminoase”, a precizat Tanczos.