Primăria Capitalei trebuie să plătească datoria de 700 de milioane de lei către ELCEN!

0
315
Foto: Facebook / Sebastian Burduja

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, îi cere primarului general al Capitalei Nicușor Dan să plătească datoria în valoare de 700 de milioane de lei către Electrocentrale București S.A. (ELCEN), potrivit bucureștifm.ro. 

ELCEN are nevoie de banii datorați de către Primăria Municipiului București, pentru a cumpăra gaze naturale și a putea produce, în continuare, agent termic, spune ministrul Energiei.

Sebastian Burduja: „Eu i-am scris domnului Nicușor Dan de problema dintre ELCEN și Termoenergetica de vreo 6 luni de zile. Încă aștept să îmi răspundă.
Pe subiectul Termoenergetica – ELCEN, înțeleg că urmează recunoașterea unei datorii a Termoenergeticii și, sper, plata sumei de aproximativ 700 de milioane de lei pe care o datorează Termoenergetica, o companie a Primăriei, către ELCEN. Pentru a putea să cumpărăm, în continuare, fa, ul de care avem nevoie.”

Reporter: „Are ELCEN gaz suficient?”

Sebastian Burduja: „Deocamdată, da, dar e o chestiune de la o lună la alta. Sunt bani care trebuie plătiți.
ELCEN are proiecte investiționale, să reabiliteze,, să modernizeze CET-urile. Deci, are nevoie de aceste fonduri”, a precizat Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei a criticat ritmul programului cu finanțare europeană de modernizare a rețelei de termoficare, în cadrul căruia au fost înlocuiți doar aproape 2 kilometri de conductă primară, deși contractul de finanțare a fost semnat în noiembrie 2020.

„Din partea noastră, să știți că noi ne facem datoria. ELCEN, deși are o infrastructură veche de câteva decenii bune, se srmtraduieste să livreze agentul termic în condiții optime. Problema este la sistemul de termoficare, unde eu am constatat că,  din fonduri europene, s-au reabilitat, în acești trei ani și jumătate, 2 kilometri, mai puțin de 2 kilometri. Ceea ce nu este în regulă”, a apreciat Burduja.

Primarul general Nicușor Dan a recunoscut că din cei 212 kilometri de rețea primară de termoficare ce ar urma să fie reabilitați din bani europeni a fost finalizat doar un prim tronson de circa 2 kilometri, în zona Apusului.

„Lucrarea de care vorbiți are 25 de tronsoane și una din condițiile ce ne-a făcut să o ducem pe finanțare pe exercițiul financiar următor era să realizăm unul din aceste obiective. Și acesta a fost realizat – cel din Apusului, aproximativ 2 kilometri”, a declarat Nicușor Dan.

ELCEN ar putea fuziona cu Termoenergetica într-o companie având ca acționari Ministerul Energiei și Primăria Capitalei!

Ministrul Energiei mai spune că sistemele de termoficare trebuie să reunească partea de producție cu cea de transport, distribuție și furnizare a energiei termice, pentru a fi performante, precum cel de la Oradea.

Reporter: „Mai există un litigiu, este vorba despre cele 3,8 miliarde, de la falimentul RADET, Primăria Capitalei spune că ar datora doar 900 de milioane. Ce se va întâmpla, până la urmă, cu ELCEN?”

Sebastian Burduja: „Sistemul de termoficare trebuie să fie centralizat. Așa este în orice oraș care a reușit să facă performanță. Vedeți exemplul de la Oradea și nu numai.
Asta înseamnă că, practic, trebuie să existe o fuziune între ELCEN și Termoenergetica.
Am pregătit un Memorandum de Guvern, în acest sens și urmează să facem aceste demersuri.
Nu este un lucru care să se facă de astăzi pe mâine. Trebuie făcută o evaluare tehnică a activelor fiecărei societăți. Să vedem aportul fiecărei societăți. Și, de fapt, în construcția finală a unei companii integrate, care va fi ponderea Ministerului Energiei, care va fi ponderea Primăriei Generale.
Ce am vorbit înainte, 700 de milioane de lei, nu fac obiectul sumei despre care dumneavoastră vorbeați. Aceasta este datoria, efectiv, fără niciun fel de discuție, pe care Termoenergetica o are  către ELCEN”, a explicat ministrul Energiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.