Primăria Capitalei vrea să cumpere activele ELCEN cu circa 1 miliard de lei

0
229
Nicusor Dan

Primăria Capitalei intenţionează să achiziţioneze activele ELCEN prin Compania Termoenergetica. Transferul afacerii ar urma să fie decis pe 1 septembrie de către Consiliul General al Capitalei, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe site-ul Primăriei.

Activele ELCEN ar avea o valoare de aproximativ 1 miliard de lei, potrivit lui Claudiu Creţu, directorul Termoenergetica. Această sumă trebuie plătită de către Primăria Capitalei pentru transferul afacerii iar prima tranşă ar urma să fie de 200-300 de milioane lei, relatează hotnews.ro.

Prima tranşă ar urma să fie de 200-300 de milioane lei

„În momentul ăsta nu avem aceşti bani, dar putem face rost de ei cu ajutorul Guvernului. Am solicitat toţi, şi Primăria, şi Termoenergetica, şi ELCEN, şi creditorii ELCEN, o întâlnire cu premierul şi cu ministrul Finanţelor, ca să dea Bucureştiului un împrumut din Trezorerie sau să ne lase să ne împrumutăm de pe piaţă, numai să ne mărească plafonul de îndatorare, şi astfel facem rost de bani pentru cumpărarea ELCEN. Ca tranzacţia să poată avea loc, este nevoie de un aviz al Consiliului Concurenţei, şi acesta este motivul pentru care, chiar dacă în acest moment nu avem banii, dăm hotărârea aceasta de Consiliu, în baza căreia Consiliul Concurenţei poate să înceapă procedura de evaluare. Asta durează câteva luni. Eu cred că avizul va fi dat de Consiliul Concurenţei, fiindcă nu este nimic anticoncurenţial, există un singur distribuitor de energie termică şi atunci e clar că nu e anticoncurenţial. În plus, constituirea SACET este obligaţie legală”, a explicat Nicuşor Dan pentru sursa citată.

Acesta a transmis că prima tranşă pentru plata trasferului trebuie făcută până la finalul anului.

„Din punctul de vedere al ELCEN-ului trebuie să terminăm transferul până în martie 2022 pentru că până atunci trebuie să iasă din insolvenţă ca să acceseze bonusul de cogenerare. Pentru că e posibil să fie întârzieri şi cu bugetul naţional şi cu cel local, să nu fie aprobat bugetul local până atunci, iar noi să nu putem plăti tranşa , atunci ar trebui să terminăm totul până la finalul acestui an, semnarea contractului de preluare şi plata primei tranşe.

Noi avem de plată către Termoenergetica circa 400 milioane lei, iar Termoenergetica către ELCEN o sumă de măsură comparabilă, poate puţin mai mică, fiindcă mai are datorii şi la alţi furnizori mai mici. Datoria trebuie plătită de noi către Termoenergetica şi Energetica către ELCEN, chiar dacă noi cumpărăm ELCEN”, a mai adăugat primarul Capitalei.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat încă de la începutul acestui an că Primăria Capitalei și-a exprimat intenția de a cumpăra ELCEN.

„Noutatea în zona de termoficare este că ne-am exprimat intenția de a cumpăra ELCEN. E un desiderat care a apărut în spațiul public de foarte mult timp, inclusiv la administrațiile anterioare, avem instrumentele să-l realizăm. Există disponibilitatea pe care am exprimat-o formal din partea Primăriei, este nevoie de acordul CGMB și de acordul Guvernului prin Ministerul Finanțelor și Energiei. Sunt optimist că această preluare va avea loc”, a declara Nicușor Dan în luna ianuarie 2021.

Prin Hotărârea Consiliului General numărul 296/17. 05. 2018 au fost aprobate de principiu acțiunile necesare în vederea realizării sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.