Primăria Sectorului 1 vrea exproprierea fostei gropi de gunoi de la Chiajna

Un proiect de hotărâre de Consiliu Local prevede exproprierea a două loturi de teren din sectorul 1, unde a funcționat fosta groapă de gunoi Rudeni-Chiajna. Autorităţile vor să cumpere bucata de pământ la „justa sa valoare”, pentru un proiect de regenerare urbană. Ce presupune acest proiect este, însă, deocamdată, incert, potrivit Buletin de Bucuresti.

Conform proiectului care urmează să intre la vot în şedinţa de joi, 16 mai, cele două parcele de pe Drumul Poiana Trestiei ar urma să treacă din proprietatea Iridex în cea a Primăriei, pentru a îi scăpa pe localnicii din zonă de mirosurile urâte care încă sunt emanate de acolo.

Cele două imobile constituie o veritabilă bombă ecologică pentru locuitorii din cartierele mărginaşe ale Sectorului 1, la data prezentei reprezentând o sursă de poluare atât olfactivă cât şi a calităţii aerului, aspect stabilit şi în rapoarte ale Gărzii de Mediu.

Pentru o decizie finală este nevoie şi de aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Este vorba despre două terenuri, de 94.425 de metri pătraţi, respectiv 10.000 de metri pătraţi, pe care au fost amplasate celule ale fostei gropi de gunoi. Acesta a fost închisă din 2021 (definitiv în 2023), după 22 de ani de funcţionare continuă.

O afacere urât mirositoare

În noiembrie 2023, au fost închise ultimele celule (6 şi 7) ale gropii, care ocupau o suprafaţă de aproape 80 de mii de metri pătraţi. Primele cinci, care îşi atinseseră capacitatea de depozitare, fuseseră închise definitiv încă din decembrie 2017. Depozitul a fost înfiinţat în 1999, în urma unei licitaţii internaţionale, care a fost câștigată de IRIDEX GROUP SRL.

Groapa de gunoi ar urma să fie monitorizată post-închidere în următoarele trei decenii. Rămâne de văzut dacă va rămâne în conservare, în proprietatea Iridex sau va trece în proprietatea Sectorului 1, aşa cum îşi dorește actuala adminstrație locală, moment în care va fi ecologizată şi schimbată ca destinaţie.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati