Primăria Sectorului 1 vrea să achite datoriile de 1,35 milioane lei pe care locatarii din strada Gării de Nord nr. 6-8 le au către Termoenergetica

Primăria Sectorului 1 și-a propus să achite datoria de aproximativ 1,35 milioane lei (660.000 lei debit principal și 690.000 lei penalități) pe care locatarii din Blocul A din strada Gării de Nord nr. 6-8 o au către Termoenergetica SA, după ce administratorii au delapidat de două ori fondurile asociației. În prezent, Asociația are conturile blocate și nu poate face plățile curente. În acest imobil care are gradul de risc seismic 1 sunt 523 de apartamente în care locuiesc peste 900 de persoane.

Specialiștii Primăriei Sectorului 1 au pregătit un proiect de hotărâre prin care administrația locală va achita datoria și penalitățile către Termoenergetica SA, proiect ce va fi supus dezbaterii și votului Consiliului Local Sector 1 în ședința din data de 16 mai 2024.

”În ultimii trei ani ne-am confruntat cu multe provocări administrative și la toate acestea am avut rapid reacții și am rezolvat problemele, după ce am găsit soluțiile potrivite și le- am implementat. Asta înseamnă o administrație care funcționează 100% pentru cetățeni și nu pentru grupuri de interese. Am pregătit împreună cu specialiștii noștri un proiect de hotărâre prin care Primăria Sectorului 1 va achita datoria și penalitățile către Termoenergetica SA. Vom diminua astfel presiunea financiară, lucru care va permite funcționarea corectă a Asociației de Proprietari. Este o situație extraordinară în care am ales să ne implicăm. În fața nedreptății nu puteam rămâne indiferenți”, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

În ceea ce privește consolidarea Blocului A din strada Gării de Nord nr. 6-8, de acest proiect se ocupă Primăria Municipiului București prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS). Din informațiile pe care le are Primărie Sectorului 1, sunt două soluții:

  • Soluția de consolidare simplă cu impact mic asupra apartamentelor, care se aplică doar la stâlpi, ar transforma blocul doar din clasa de Risc Seismic 1 în clasa de Risc Seismic 2;
  • Soluția mixtă este similară cu cea de la Arcul de Triumf, cu cauciuc sub fundație. Pentru a putea folosi această soluție, este nevoie de spații în jurul blocului. Soluția presupune instalarea unui izolator de bază. Va fi însă necesară relocarea locatarilor de la etajele 1, 2 și 3. Etajele superioare se vor consolida cu fibră de carbon și nu este necesară relocarea.

Astfel, specialiștii noștri au identificat soluția ca Primăria Sectorului 1 să finanțeze costurile de relocare a locatarilor de la etajele 1-2-3. Aceste relocări sunt necesare pentru buna desfășurare a lucrărilor de consolidare. În prezent, lucrăm la un proiect de hotărâre de consiliu local pentru aprobarea unui parteneriat între Primăria Sectorului 1 și AMCCRS. Acest protocol va conține: numărul de persoane care urmează să fie relocate, condițiile și costul estimativ privind realizarea procedurii de relocare a persoanelor pe durata realizării lucrărilor și alte detalii pentru desfășurarea întregului proces.

”Profit de această ocazie, să transmit încă o dată consilierilor locali PSD și PNL să voteze, tot  la ședința din 16 mai, și Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Programului «Consolidare și reabilitare termică în scopul reducerii riscului seismic al clădirilor și creșterii performanței energetice a blocurilor de locuințe din Sectorul 1 al Municipiului București». În lipsa votării acestui Program, Primăria Sectorului 1 nu poate consolida și reabilita termic imobilele din Sectorul 1. Acest proiect a fost ignorat în ultimele șapte ședințe de majoritatea PSD-PNL condusă de Gabriela Firea și Sebastian Burduja”, a mai precizat primarul Clotilde Armand.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati