Primăria Sectorului 2 anunță finanţări pentru reabilitarea clădirilor monument istoric, aflate în proprietate privată

Protejăm patrimoniul cultural din Sectorul 2, prin acordarea de finanţări pentru reabilitarea clădirilor monument istoric, aflate în proprietate privată, anunță primăria. 
În comunicat se arată că nu trebuie lăsat doar în sarcina Primăriei Municipiului Bucureşti protejarea monumentelor istorice, ci trebuie implicare activă în restaurarea acestor clădiri unice şi valoroase.
„Mai ales că avem un patrimoniu cultural bogat, Sectorul 2 având o contribuţie importantă la istoria, arhitectura, cultura şi identitatea Bucureştiului.
Aceste monumente istorice au un rol esenţial în a ne înţelege istoria. Sunt practic o moştenire pe care o transmitem de la o generaţie la alta.
 Din acest motiv trebuie să le păstrăm într-o stare bună şi să le protejăm de degradare şi de vandalism.”

CUM INTENŢIONĂM SĂ PROTEJĂM CLĂDIRILE MONUMENT ISTORIC

 Avem în dezbatere publică pe site-ul primăriei un regulament privind modul în care vom acoperi costurile lucrărilor de reparaţii, dar şi ce criterii stabilim spre îndeplinire proprietarilor clădirilor monument istoric.
Desigur, sprijinul se adresează celor care nu îşi permit să restaureze clădirile monument istoric din resurse proprii. Din acest motiv, cererea de finanțare este însoţită, printre altele, şi de documente care arată situația financiara a proprietarului şi a familiei sale.
 Intenţia noastră este să acoperim costurile cu lucrările de reparații, integral sau partial, individual sau prin cofinanţare, în funcţie de grupa din care face parte clădirea monument istoric.
Proporţia efectivă a contribuţiei noastre va fi stabilită în funcţie de punctajul obţinut de fiecare solicitant în parte.
foto sector 2
CONDIŢII DE ELIGIBILITATE
 Printre altele, solicitantul trebuie sa demonstreze că este proprietarul monumentului istoric. Imobilul nu poate constitui obiectul unui litigiu, nu poate fi sub sechestru sau ipotecat;
 Starea fizică a monumentului istoric trebuie să necesite intervenție, ceea ce vom verifica la faţa locului prin personalul nostru de specialitate.
OBLIGAŢII ÎN VEDEREA OBŢINERII FINANŢĂRII
Acordarea finanţării se face prin decontarea facturilor şi a devizelor. Sumele sunt nerambursabile doar dacă solicitantul îşi îndeplineşte obligațiile contractuale, ca de exemplu:
  •  să utilizeze monumentul istoric în scopul unor activităţi socioculturale, de învăţământ, sănătate, de cult, de binefacere ori altor activităţi asemănătoare sau de locuinţă (bloc ori unitate unifamilială);
  •  să achite partea sa de cofinanţare (unde este cazul);
  •  să garanteze contravaloarea totală a finanţării prin încheierea unui Contract de Garanţie Imobiliară, pentru o perioadă de 10 ani (contract ce prevede când şi în ce condiţii poate fi înstrăinat/vândut bunul);
Monumentele istorice fac parte integrantă din patrimoniul cultural naţional şi sunt protejate prin lege. Prin acest proiect practic transpunem legislaţia naţională la nivel local.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati