Primăria Sectorului 4 a lansat în SEAP proceduri de achiziţie de peste 1 miliard de euro privind proiecte de regenerare urbană

Primăria Sectorului 4 a lansat în SEAP proceduri de achiziţie de peste 1 miliard de euro privind proiecte de regenerare urbană, potrivit unui comunicat al autorităţii locale.

Proiectele, a căror realizare va fi încredinţată prin procedura acordului cadru unui număr maxim de 20 de operatori economici, vizează zece zone din sector care necesită intervenţii de tipul amenajărilor de spaţii publice şi de recreere în aer liber, reabilitarea zonelor de circulaţie pietonală/rutieră, modernizarea curţilor unităţilor de învăţământ, etc.

Proiectele vor accelera procesul de recuperare a decalajului de dezvoltare pe care Sectorul 4 o înregistrează faţă de zona de nord a Bucureştiului şi vor aduce cu sine mii de locuri de muncă foarte bine plătite şi o viaţă mult mai bună, menţionează autoritatea locală.

Primăria Sectorului 4 a lansat această procedură de licitaţie în aplicarea conceptului de „nou Bauhaus european”, ce presupune ca oraşele Uniunii Europene să-şi consolideze economiile post-pandemie, dar şi ca pas important în implementarea proiectului „Green Deal”.

Investiţii cu o valoare de aproximativ 500 de milioane de euro

Pentru finanţarea proiectelor a fost depusă la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene „fişa pentru reforme şi investiţii”, necesară în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

La nivelul Sectorului 4 sunt derulate şi alte investiţii cu o valoare de aproximativ 500 de milioane de euro. Acestea presupun reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, modernizarea şi reabilitarea unităţilor de învăţământ (şcoli, grădiniţe, creşe), precum şi lucrări de modernizare, extindere şi desfiinţare parţială a construcţiilor din Ansamblul Piaţa Agroalimentară Berceni-Sudului, precizează autoritatea locală.

Finanţarea acestora este asigurată atât de la bugetul local, împrumuturi de la instituţii financiare naţionale sau internaţionale, precum şi din fonduri europene nerambursabile.

„Respectăm mandatul pe care oamenii ni l-au încredinţat şi căutăm permanent soluţii pentru a rezolva problemele cu care aceştia se confruntă în viaţa de zi cu zi. (…) Am arătat deja, în anii trecuţi, că ştim să folosim corect finanţările europene, în proiecte precum punerea în siguranţă a şcolilor şi grădiniţelor, a reabilitării termice a blocurilor, a creării de noi spaţii verzi sau a adaptării şi modernizării infrastructurii rutiere. Acum, suntem pregătiţi să continuăm să implementăm soluţii concrete, care să genereze creşterea calităţii vieţii oamenilor din sectorul 4, aşa că invit operatorii economici să participe cu încredere şi cu responsabilitate la procedurile de achiziţie pe care tocmai le-am demarat”, a declarat Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4.

Proiectul Uniunii Europene „Pactul verde european” sau „Green Deal” reprezintă un set de iniţiative şi politici prin care Comisia Europeană şi-a propus să transforme Europa în primul continent neutru din punct de vedere al climei şi poluării, până în 2050.

„Green Deal” este totodată cel mai ambiţios proiect al UE din punct de vedere al bugetului alocat. Suma totală se ridică la 1.000 de miliarde de euro.

„Noul Bauhaus european” este un concept menit să ajute comunităţile să găsească cele mai bune soluţii care să permită un trai mai bun după pandemia de SARS-CoV-2.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati