Primăria Sectorului 4 spune că va construi cea mai modernă Unitate de Primiri Urgenţe din România

Unul dintre cele mai mari spitale din Capitală, Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni”, va beneficia, începând din această vară, de cea mai modernă Unitate de Primiri Urgenţe (UPU) din ţară. Noua clădire va fi construită de Primăria Sectorului 4 în curtea acestei unităţi spitaliceşti.

– Amenajată pe o suprafaţă de 1.236 mp, Unitatea de Primiri Urgenţe va avea un regim de înălţime S+P+2E şi va fi conectată, printr-o pasarelă suspendată, de corpul C al spitalului, la nivelul etajului 2.

Imobilul va fi compartimentat astfel:

Subsol parţial (cu suprafaţă de 178 mp) – spaţiu radiologie/spaţii tehnice.

Parter (cu suprafaţă de 1.025 mp) – spaţii medicale cu funcţiuni de UPU.

Etajele 1 şi 2 (cu suprafaţă de câte 57 mp fiecare) – circulaţii verticale.

Pasarelă (suprafaţă 211 mp) – ce va asigura legătura dintre corpul nou al UPU şi Corpul C al spitalului, precum şi alte funcţiuni de spaţiu administrativ şi cabinete de consultaţii.

– Special configurată pentru asigurarea tuturor funcţiunilor medicale, în condiţii de maximă siguranţă, unitatea va cuprinde o nouă sală de aşteptare, un spaţiu dedicat pentru registratură şi triaj, dincolo de care accesul va fi permis doar personalului medical şi pacienţilor internaţi însoţiţi.

– Totodată, secţia urgenţelor majore va fi extinsă, cea a urgenţelor minore va fi precis delimitată, iar în imediata vecinătate a triajului se va amenaja o zonă de decontaminare.

– Mai mult, condiţiile de igienă vor fi net îmbunătăţite şi prin prisma materialelor folosite.

– Pereţii vor fi realizati din materiale tratate antiseptic, cu finisaje rezistente la dezinfectaţi, fără asperităţi care să reţină praful, negeneratoare de particule care pot rămâne suspendate în aer, peste care se vor aplica vopsele lavabile antibacteriene.

De asemenea, având în vedere specificul functional al constructiei, precum şi natura agenţilor care vor acţiona asupra lor, pardoselile vor îndeplini următoarele condiţii:

să aibă o suprafaţă plană, netedă şi antiderapantă;

să fie realizate din materiale rezistente, care să suporte spălarea şi dezinfecţia;

să nu ducă, prin uzură, la producerea prafului;

să fie realizate din materiale antistatice şi să nu producă prin lovire scântei, la locurile de muncă la care există pericol de explozii şi incendii;

să fie rezistente la acţiunea agenţilor chimici, să fie hidrofuge, elastice şi să nu transmită vibraţiile;

să fie electroizolante, fonoizolante, să aibă coeficient de conductibilitate foarte redus;

– Cât priveşte dotarea specifică funcţiunii sale, noua Unitate de Primiri Urgenţe va fi echipată corespunzător, cu echipamente medicale pentru livrarea gazelor şi fluidelor medicale, de tip rampă de perete pentru spaţiile de urgenţe, precum şi de tip rampă de tavan, pentru spaţiile de resuscitare.

– Totodată, imobilul va fi prevăzut cu ascensor de capacitate extinsă, capabil să transporte pacienţi pe targă / scaun cu rotile, asigurând eficient legătura cu restul spitalului, în completarea pasarelei de legătură, precum şi cu generator pentru asigurarea permanenţei furnizării energiei electrice către consumatorii vitali.

– Spaţiile vor fi iluminate corespunzător, în funcţie de specificul acestora, pentru a facilita buna desfăşurare a actului medical.

– La proiectarea sistemului de control acces se va acorda o importanţă deosebită măsurilor de separare a fluxurilor de pacienţi, aparţinători şi personalul medical.

– Noua structură va permite astfel desfăşurarea activităţii în cele mai bune condiţii a unei echipe medicale de peste 170 de cadre medicale, care în prezent, profesează în condiţii dificile.

– Asta întrucât, actuala Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului, aflată la parterul imobilului, funcţionează impropriu, din cauza numeroaselor căi de acces spre interiorul spitalului, folosite inclusiv de către persoane neinternate şi care transformă acest spaţiu într-o zonă mixtă de aşteptare şi de urgenţă, fapt ce duce la numeroase probleme de igienă şi chiar la situaţii conflictuale cu cadrele medicale, având repercursiuni asupra calităţii actului medical.

– Valoarea investiţiei este de 3, 5 milioane de euro, suma provenind de la bugetul local.

Construcţia Unităţii de Primiri Urgenţe nu este singura investiţie derulată de Primăria Sectorului 4. În paralel, are loc şi construcţia Unităţii pentru marii arşi din incinta Spitalului Clinic de Urgenţă „Bagdasar – Arseni”. Secţia va cuprinde două săli de operaţie, politraumă şi chirurgie estetică, o sală de pansamente, una pentru tratamentul arsurilor, spaţii de sterilizare precum şi trei rezerve cu câte un pat, dotate cu aparatură de ultimă generaţie şi în care pacienţii cu arsuri grave vor putea fi trataţi la cele mai înalte standarde. Totodată, va fi amenajată şi o sală de operaţii pentru urgenţe, care va putea fi utilizată şi de alte specialităţi, în funcţie de necesitate.

De asemenea, parcarea din curtea Spitalului Clinic de Urgenţă „Bagdasar – Arseni” a fost amenajată tot de Primăria Sectorului 4. Urmare a unei investiţii de 1.640.000 lei şi având o suprafaţă de 7.200 de mp, noua parcare amenajată în curtea spitalului oferă cadrelor medicale dar şi pacienţilor 215 locuri de parcare.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati