Primarul din Tunari și-a mutat biroul lângă dejecțiile din Râul Pasărea: „Aici stau, până mă ridică cineva”

Administrația locală din comuna Tunari, condusă de un primar PSD, a organizat un protest direcţionat către administraţia locală din orașul Otopeni, condusă de un primar PNL, de aproape 30 de ani. Manifestația a venit pe fondul unei petiţii împotriva poluării istorice a râului Pasărea, care trece prin Tunari, generată de stația de epurare a Otopeniului, subdimensionată de ani de zile și care funcționează ilegal.

Pe lângă protestul în urma căruia au fost aruncați baloți de paie în canalul cu dejecții care alimentează Râul Pasărea, a doua zi, primarul din Tunari a inaugurat un birou pentru audiențe fix lângă locul manifestației, la granița dintre cele două localități.

Buletin de București a stat de vorbă cu primarul „protestatar”, Cristian Niculae, despre oportunitatea demersului său, despre speculațiile privind o campanie electorală mascată pe care o instrumentează, despre certurile cu primarul Silviu Gheorghe din Otopeni – trimis în judecată de DNA pentru fraudă cu fonduri destinare sistemului de canalizare, dar și despre problemele proprii de la stația de epurare din comuna Tunari.

Reporter: De ce acest demers, fix în acest moment, cu câteva luni înainte de alegeri? Este totuși o problemă reclamată constant de locuitorii de ani de zile.

Cristian Niculae: Într-adevar, această nenorocire ecologică persistă de ani de zile. De vreo patru ani, de la an la an, este din ce în ce mai greu de suportat mirosul. În perioada mandatului meu de trei ani şi jumatate, am făcut nenumărate petiţii şi adrese la toate instituţiile statului. Am crezut și în promisiunea domnului primar(n.r. – Silviu Gheorghe) și a consiliului local din Otopeni, că se vor strădui să găsească o soluție pentru a mări capacitatea stației de epurare. Este o chestiune știută și dovedită, recunoscută de instituţiile abilitate. Ca anul acesta nu a fost niciodată aşa de insuportabil mirosul. Ce m-a determinat? În luna octombrie, domnul primar, după ce și-a rezolvat probleme juridice cu DNA-ul… în perioada când dânsul a fost acuzat de ce a făcut dânsul, Consiliul Local a dat o hotărâre prin care a amânat PUZ-urile timp de un an de zile. Domnia sa, după ce a fost repus în funcție, a revocat hotărârea de consiliu și a aprobat patru PUZ-uri cu blocuri în Otopeni. Atunci am zis că e prea mult.

Rep: Câte locuințe în plus sunt prevăzute în cele patru PUZ-uri, despre câți locuitori discutăm?

C.N: Sunt publice aceste date. Vorbim de mii de oameni care ar fi urmat să fie branșați la rețeaua existentă. Revenind, inițiativa noastră a plecat de la un grup de cetățeni disperați, persoane mutate de câțiva ani, pe care nu le cunosc personal. Am propus o întâlnire la primărie și am făcut apel și la cetățenii vechi ai comunei. Oamenii au propus să mergem la Primăria Otopeni. Eu i-am descurajat, pentru că depășim granița, intram în contradicție cu legea. Prin urmare, am limitat această acțiune doar până la podul dintre Tunari și Otopeni. Vă dau cuvântul meu de onoare că acțiunea de ieri nu a fost în niciun fel gândită politic. Dacă mâine cetățenii comunei îmi spun că este o acțiune politică, eu mă retrag, retrag această acțiune și o las să curgă în mod normal să vedem unde ne duce. Normal însemnând că nu are niciun efect disperarea oamenilor, nu au niciun efect toate sesizările indiferent de culoarea politică a celor care le fac.

Articolul integral pe Buletin de Bucuresti.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati