Primarul Sectorului 5, Cristian Piedone, a solicitat finalizarea lucrărilor la noul spaţiu al Grădiniţei Electromagnetica într-un timp cât mai scurt, având în vedere că unităţile de învăţământ ar urma să îşi reia activitatea şi să îi reprimească pe elevi din luna februarie.
Grădiniţa Electromagnetica este aflată într-o zonă rezidenţială aglomerată, la intersecţia dintre Calea Rahovei şi Şoseaua Progresul. Instituţia avea înscrişi, în anul şcolar 2019-2020, 206 preşcolari, funcţionând cu 8 grupe: 2 cu program normal şi 6 cu program prelungit. Unitatea se confrunta cu fenomenul suprapopulării, înregistrând o medie de 29-31 de preşcolari/grupa de program prelungit.
Spaţiile în care se desfăşura procesul instructiv-educativ, precum şi cele conexe (un cabinet medical, bucătărie, sală de mese, magazie de alimente, toalete) erau insuficiente în raport cu numărul de beneficiari. De asemenea, sălile de grupă erau reduse ca dimensiune şi aveau dublă funcţionalitate, fiind destinate atât activităţii didactice, cât şi odihnei, necorespunzând astfel normelor în vigoare. Conform normelor sanitare impuse de pandemia COVID 19 grupele de program prelungit nu mai puteau funcţiona.
Pentru a soluţiona aceste probleme şi pentru a veni în sprijinul locuitorilor din Sectorul 5 proprietarul, respectiv S.C. Electromagnetica S.A., a închiriat Grădiniţei Electromagnetica, un spaţiu situat în Calea Rahovei, nr. 266-268, sector 5, Bucureşti, corp C38 şi 38A (parţial). Spaţiul, format din construcţii în suprafaţă desfăşurată totală de 1.054 mp şi din teren în suprafaţă de 520 mp, va avea destinaţia unitate de învăţământ preuniversitar de stat, pentru desfăşurarea activităţii Grădiniţei Electromagnetica.
În acest context, chiria lunară totală, pe care Grădiniţa Electromagnetica o va achita către S.C Electromagnetica S.A., va fi de 13.955 EUR, la care se adaugă TVA. Durata contractului este de 5 ani.
Cădirea nouă dispune de 12 săli de clasă din care 6 vor fi alocate grupelor existente de la Grădiniţa Electromagnetica (6 cu program prelungit), iar 6 săli vor fi alocate pentru înfiinţarea unor noi clase de antepreşcolari. În corpul vechi vor funcţiona cele 2 grupe de program normal, cabinet metodic, birouri administrative, arhivă iar blocul alimentar va fi transformat în viitor în sală de festivităţi.
„Acesta este doar un prim pas pe care îl facem în demersul de a suplimenta numărul de locuri în grădiniţele din Sectorul 5. Ştiu că şi în şcoli, dar şi în creşe avem aceste probleme. Avem proiecte care prevăd creşterea capacităţii în creşe, grădiniţe şi şcoli. Vrem ca elevii din Sectorul 5 să înveţe în cele mai bune condiţii. Nu putem finaliza aceste proiecte peste noapte, dar important este că ne apucăm de treabă.”, a transmis Primarul Sectorului 5, Piedone.