Primele cazuri de gripă și COVID simultan, tratate la Institutul „Matei Balș”

Dr. Adrian Marinescu, directorul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, a declarat că medicii au îngrijit în această perioadă cazuri de pacienţi care au avut dublă infecţie, atât pe cea cu virusul gripal, cât şi pe cea cu virusul SARS-CoV-2.

  • ”Având practic alertă epidemică, fiind la un pas de epidemie, avem multe cazuri de gripă. Totodată avem şi infecţii cu SARS-CoV-2, şi este de aşteptat ca în viitorul apropiat, fără să fie o explozie, să avem mai multe astfel de cazuri”, a declarat medicul pentru news.ro.

”Cum îi spune şi numele, flurona înseamnă flu şi rona, înseamnă că avem concomitent două virusuri, gripal, flu, rona, de la corona. Am avut câteva cazuri, este adevărat că foarte puţine.

Aici ar fi trei lucruri de spus: în timpul pandemiei am mai vorbit despre flurona, este adevărat că au fost cazuri extrem de rare pentru că circulaţia virusurilor gripale era mult limitată şi nu doar în România. În prezent, ceea ce este diferit şi ajung la punctul al doilea, este faptul că, având practic alertă epidemică, fiind la un pas de epidemie, avem multe cazuri de gripă. Totodată, avem şi infecţii cu SARS-CoV-2 şi este de aşteptat ca în viitorul apropiat, fără să fie o explozie, să avem mai multe astfel de cazuri.

Simptomatologia celor care fac şi gripă şi Covid-19 simultan

Ajung la punctul trei, care este cel mai important, ce înseamnă în momentul în care le am concomitent. Înseamnă în primul rând o simptomatologie mult mai zgomotoasă, pentru că este o însumare a acestor simptome.

Sigur că pacientul va întreba ”Cum pot eu să-mi dau seama”, cum poate să facă o diferenţă foarte uşor fără testare între gripă şi flurona. În general, vorbim de o simptomatologie destul de clară, ca de gripă, şi care este accentuată, şi anume stare general brusc modificată, cu dureri de intensitate mare, dureri musculare, articulare, dureri de cap, senzaţia că am fost bătut pe care toţi o ştim dacă am trecut prin gripă, putem să avem şi simptomatologie digestivă, cum se întâmplă la infecţiile virale, dar mult mai important este faptul că evoluţia poate să fie imprevizibilă sau mai bine spus riscul de a avea complicaţii creşte în momentul în care le am pe amândouă, mai ales la persoanele pe care le numim vulnerabile, cei care au o anumită vârstă avansată, peste 65 de ani, 70, mai ales dacă au şi boli cronice, persoanele supraponderale şi de asemenea o atenţie sporită ar trebui să fie pentru cei mici, până în 5 ani, care au un risc de a face complicaţii”, a explicat Dr. Marinescu într-un interviu acordat news.ro.

De asemenea, dr. Marinescu reomandă testarea cu testele rapide care se găsesc în farmacii. Dacă dubla infecţie se confirmă, este necesar un control de specialitate şi eventual tratament în spital, spune medicul.

Tratamentul se aplică pentru ambele infecţii prezente, fiind vorba despre două antivirale, unu pentru gripă, unul pentru COVID, dar şi despre alte tratamente precum corticoterapia.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati