Primele doze de vaccin anti-Covid au ajuns în România. Arafat: ”Asistăm la un moment istoric”

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-Covid au ajuns astăzi în România, chiar în ziua de Crăciun. 

Vezi AICI video live.

”Este o speranță, este lumina de la capătul tunelului, dar atentie, asta nu inseamnă ca s-a rezolvat și că uităm de masurile de distanțare. Este doar un început. De azi vom lucra pe 2 fronturi, frontul de combatere a virusului Sars-Cov-2 și frontul de vaccinare.” – a declarat secretarul de stat Raed Arafat, care a mai spus că ”asistăm la un moment istoric”.

Grupul de Comunicarea Strategică (CGS) a transmis că primele 10.000 de doze de vaccin împotriva coronavirusului intră în ţară vineri, pe la Vama Nădlac 2, judeţul Arad, potrivit stirileprotv.ro.

De asemenea, sâmbătă vor ajunge alte doze de vaccin la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, desemnat Centru naţional de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19.

Vaccinarea începe duminică, 27 decembrie, în toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva SARS-CoV-2.

Lucian Bode, ministrul de Interne: ”Intră pe la Nădlac şi merg la Cantacuzino. Atunci când ne va veni rândul, după programul stabilit, da, eu, Lucian Bode, mă voi vaccina”.

Institutul Cantacuzino a primit autorizările necesare, dar şi lăzile cu gheaţă carbonică, în care serurile vor fi duse la centrele de testare din întreaga ţară.

Primul român care se va vaccina: un medic de la Matei Balș

Primul român care va primi serul este un medic de la Institutul Matei Balş din Capitală. Se va întâmpla în a treia zi de Crăciun, duminică. Apoi, rând pe rând vor fi vaccinate 5.000 de cadre medicale din spitalele COVID.

Klaus Iohannis: „Se începe cu o tranșă simbolică, dar după Crăciun vin următoarele tranșe şi aşa se va continua până toată populația va beneficia de vaccin. Aceste vaccinuri sunt sigure, eficiente, autorizate la cele mai înalte standarde europene. Recomandăm tuturor românilor să fie pregătiţi să se vaccineze.

Vaccinurile sunt eficiente în proporţie de 95 la sută, iar efectele adverse sunt minore. Cele mai frecvente sunt durerile de cap, durerea de la locul administrării vaccinului sau febră.

Până când tot mai mulţi români vor putea beneficia de vaccin, preşedintele ne recomandă să fim precauţi.

Klaus Iohannis: „Vă rog să vă feriţi de boală şi să îi feriţi şi pe ceilalţi, nu-i de joacă. Nu vom introduce restricţii noi de sărbători, dar restricţiile care sunt acum rămân toate în vigoare. Sunt obligatorii, nu este ceva opţional”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati