Primele reacții politice din România după ce Austria a blocat intrarea României în Schengen

Liderii politici români au avut mai multe reacții după ce Austria a blocat intrarea României în Schengen. Kelemen Hunor susține că blocarea aderării României la Schengen de către Austria este „o decizie mizerabilă”. Marcel Ciolacu spune și el că este „un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin”, în timp ce Cătălin Drulă cere demisia lui Lucian Bode.

  • Președintele Klaus Iohannis nu a reacționat public până acum.

Marcel Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin

”O majoritate covârșitoare a statelor membre ale Uniunii Europene a spus astăzi că România merită în Schengen! O majoritate covârșitoare a statelor UE a recunoscut eforturile incredibile ale României pentru îndeplinirea acestui obiectiv! Tuturor acestor prieteni adevărați ai țării noastre le mulțumesc!

Din păcate, în afara votului de conjunctură al Olandei – care a precizat că nu este contra României, guvernul de dreapta din Austria a ales astăzi să fie pe contrasens cu Uniunea Europeană.

Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Unitatea și stabilitatea europeană au primit astăzi o lovitură dură din partea unui stat care a ales ca, în vremuri grele, să-și abandoneze camarazii europeni și să servească – în schimb – intereselor Rusiei.

Este clar că Austria s-a decuplat de Europa. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd! Statele europene nu vor uita că decizia de astăzi a guvernului de dreapta austriac are efecte grave asupra viitorului european.

România nu are nevoie de îngăduința Austriei! Noi vrem doar să fim tratați corect, cu respectul cuvenit oricărui alt stat european!

Și vreau să mulțumesc în mod special familiei politice social-democrate europene care a înțeles eforturile României și ne-a susținut permanent. Ajutorul premierilor din cele mai importante state, ajutorul comisarilor europeni și al colegilor noștri de stânga din Europa până în ultima clipă a fost decisiv pentru ca România să se bucure de o asemenea susținere la nivel european. În același timp, dreapta europeană trebuie să își asume această situație, care creează o problemă uriașă Uniunii Europene însăși. Gestul cancelarului de dreapta austriac este și eșecul dreptei europene, care nu a fost în stare să gestioneze această situație.

Toată Europa ne dă dreptate, știm că – de această dată – dreptatea este de partea României. Și trebuie să mergem până la capăt! România trebuie să meargă mai departe, să se ducă în Consiliul European de săptămâna viitoare.

Nu renunțăm, nu ne dăm bătuți! Partidul Social Democrat va continua să depună toate eforturile pentru ca România să fie admisă în Schengen, așa cum am făcut-o și când a fost vorba de aderarea la NATO și Uniunea Europeană sau de ridicarea MCV”,  a transmis Marcel Ciolacu într-o postare pe Facebook.

Kelemen Hunor: Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil

„Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil. Da, este o decizie mizerabilă împotriva fiecărui cetățean român, împotriva tuturor comunităților din România, împotriva bunului simț, împotriva legilor care guvernează libertatea de mișcare în interiorul Uniunii Europene. România, de 11 ani, îndeplinește toate criteriile de aderare la spațiul Schengen, are susținerea tuturor statelor membre iar Austria, prin această decizie ipocrită, arată încă o dată că regulile și valorile comune pot fi încălcate în picioare.

România va continua să lupte pentru acest drept, trebuie să facă acest lucru demn, curajos, fără niciun compromis și fără a ceda la șantajul mizerabil din partea Austriei.

În aceste vremuri grele și complicate trebuie întărită solidaritatea europeană și nu excluderea. Nu numai România are nevoie de această solidaritate, ci întreaga Uniune Europeană,” a declarat Kelemen Hunor, președinte UDMR.

Cătălin Drulă: Lucian Bode trebuie să-şi dea demisia pentru acest eşec

„Românii merită să intre în Schengen. Şi-au câştigat acest drept cu multă muncă şi seriozitate. Poziţia guvernului austriac va rămâne în istorie ca un act de discriminare. Inexplicabilă e şi poziţia PPE, partidul european din care fac parte Klaus Iohannis şi PNL.

Ieri, şeful PPE a stat umăr la umăr cu cancelarul austriac în timp ce acesta explica cum ne refuză un drept legitim, pentru motive care nu ţin de România.

Astăzi trebuie să fie şi un moment de reflecţie pentru vechea clasă politică. Trebuie să reflecteze asupra felului în care România este văzută şi tratată în afara graniţelor(…).

Pentru nedreptatea suferită azi de români, există şi responsabilităţi naţionale de asumat. Lucian Bode trebuie să-şi dea demisia pentru acest eşec.

În ceea ce îl priveşte pe Klaus Iohannis, şeful politicii externe a României, această zi infamă i-a pecetluit definitiv mandatele goale de preşedinte”, a completat liderul USR.

Gabriela Firea: Este dezamăgitoare poziția Austriei față de cetățenii români!

”Decizia luată în urmă cu puțin timp la Bruxelles este profund incorectă și o mare nedreptate la adresa țării noastre.

România merită să intre în spațiul Schengen, îndeplinește toate condițiile și așteaptă de prea multă vreme ca toți partenerii europeni să accepte această realitate.

Este de neînțeles pentru multă lume de ce Austria blochează intrarea noastră în Schengen. În marea familie europeană avem cu toții aceleași drepturi, iar libera circulație este cea mai importantă. Austria nu a fost convinsă să renunțe la solicitările considerate nejustificate nici parteneri importanți ai României, precum Germania sau Franța, care ne-au sprijinit la întâlnirea Consiliului JAI de astăzi.

Susțin în continuare că toți cetățenii statelor membre UE au aceleași drepturi, nu sunt unii mai presus de ceilalți. Este dezamăgitoare poziția Austriei față de cetățenii români!”, a transmis Gabriela Firea într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Rareș Bogdan: Austria a jignit impardonabil România

“Fiecare cetățean român și toate companiile mari de stat sunt obligați să-și închidă conturile de la Raifeisen și Erste. Austria a jignit impardonabil România. S-a comportat sfidător. Cancelarul este de o agresivitate incredibilă față de România,” spune europarlamentarul Rareș Bogdan.

Dacian Cioloș: Opoziția Austriei nu este un accident. Dincolo de jocurile politice de la Viena, este și rezultatul politicii noastre

„Am fost luați ostatici într-o tentativă a guvernului de la Viena de a duce dosarul european privind politica de azil într-o direcție favorabilă lor. Era previzibil, dar, din păcate, politicienii români s-au concentrat mai mult pe cum să iasă ei bine în presă, în loc să negocieze ferm, în ultimii ani și în ultimele luni, o poziție puternică a României. 

Opoziția Austriei nu este un accident. Dincolo de jocurile politice de la Viena, este și rezultatul politicii noastre. Relațiile într-un parteneriat veritabil se construiesc în timp. Poți obține lucruri în negocieri când construiești relații de încredere suficient de puternice cât să conteze atunci când celălalt trebuie să facă o alegere dificilă. Pentru mine, este evident cine nu și-a făcut treaba în interesul țării, acum și în anii care au trecut. Dar mi-aș dori să înțelegem cu toții că nu vom avea niciodată o poziție puternică în UE, pe măsura forței pe care trebuie să o aibă România, atâta vreme cât avem politicieni periferici și provinciali. 

România are nevoie de lideri politici care știu să negocieze, care pot să propună și să susțină argumentele noastre, care au o viziune și un plan pe termen lung, care sunt fermi și joacă de pe poziții egale cu șefii de stat sau de guvern din celelalte țări. Ca cetățeni și lideri politici, avem câteva lecții de  învățat de aici, lecții pe care ar fi trebuit să le fi învățat de mult.  

De aceea, calm si de la capăt. Avem de muncit. Nu gălăgia și nu boicotul cu pârtia de schi sunt soluția, ci acțiunea calculată, strategia, perseverența, viziunea politică. O să avem ocazia să răspundem la ce s-a întâmplat astăzi, dar nu înfierbântați, ci calm și precis”, a scris Cioloș, pe Facebook.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă (Austria și Olanda), în condiţiile în care era nevoie de unanimitate. Croaţia a anunţat că a obţinut undă verde pentru intrarea în Spaţiul Schengen la 1 ianuarie.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati