Primele rezultate ale controalelor ANSVSA din perioada Sărbătorilor Pascale

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin intermediul structurilor de control de la nivel naţional, desfăşoară controalele tematice specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ civilizat, cu alimente sigure.

Din centralizarea primelor date furnizate de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, rezultă că au fost realizate, în intervalul 28 martie – 10 aprilie, un număr de 3.136 de controale, în: unităţi de depozitare a produselor de origine animală autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pieţe agro-alimentare, târguri, unităţi de tip hipermarket/supermarket, unităţi de comercializare a produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum şi în unităţi de alimentaţie publică.

Neregulile identificate în timpul controalelor au fost sancţionate prin aplicarea unui număr de 335 de amenzi, în valoare totală de 2.035.400 de lei.

Totodată, au fost emise 10 Ordonanţe de suspendare a activităţii şi 8 Ordonanţe de interzicere a activităţii.

S-a reţinut oficial o cantitate de 21.788 de kg de produse de origine animală, dintre care 19.476,7 kg de peşte şi 1.716,5 de kg de produse de origine animală (carne pasăre, porc, vită şi produse din carne, organe miel, icre şi salată de icre, produse lactate) şi 595 de kg de bulion de tomate.

De asemenea, în urma controalelor realizate în trafic au fost reţinute 91 de capete de ovine, 5.600 capete pui de o zi şi 7 capete suine, care, datorită nerespectării legislaţiei, au fost ucise şi dirijate la o unitate de neutralizare autorizată.

Printre deficienţele identificate şi sancţionate:

– depozitarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
– produse cu termen de valabilitate depăşit;
– comercializarea produselor alimentare, fără respectarea condiţiilor de igienă sau în spaţii neînregistrate sanitar veterinar;
– manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
– lipsa documentelor, care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor;
– transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar;
– transportul de animale neidentificate, cu mijloace auto neautorizate sanitar veterinar şi fără documentele necesare.

O parte dintre aceste acţiuni au fost realizate împreună cu reprezentanţi ai IGPR, ai autorităţilor locale şi ai altor instituţii cu atribuţii de control.

ANSVSA continuă supravegherea operatorilor din industria alimentară în perioada următoare, prin acţiuni de inspecţie şi control şi prin asigurarea serviciului de permanenţă de către personalul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati