Primul comandament de iarnă din acest an, sub conducerea lui Sebastian Burduja: Depozitele de gaze ale României au ajuns la un nivel istoric, depășind 94% din capacitate

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță după primul comandament de iarnă că depozitele de gaze ale României au ajuns la un nivel istoric, depășind 94% din capacitate.
  • ”Am condus primul comandament de iarnă dedicat sezonului rece din următoarele luni, unde am analizat în detaliu starea sistemului energetic național și am discutat măsurile esențiale pentru a asigura căldura în casele românilor la un preț corect, chiar și în fața provocărilor pe care vremea rea și incertitudinile din piețele internaționale de energie le pot aduce.
Vestea bună este că depozitele de gaze ale României au ajuns la un nivel istoric, depășind 94% din capacitate – ceea ce înseamnă aproape 3 miliarde de mc de gaze naturale. De asemenea, stocurile de cărbune sunt la un nivel ridicat, cu peste 550.000 de tone deja pregătite la Complexul Energetic Oltenia.
  • Continuăm să facem investiții în capacitățile energetice și, doar în 2024, am pus deja în funcțiune noi centrale electrice cu o putere instalată de peste 290 MW. Estimăm încă 1400 MW până la finalul anului, inclusiv grupul V Rovinari (300MW), Iernut (parțial – 200MW), Midia Năvodari (70MW) și peste 600MW parcuri solare. La acestea se adaugă o capacitate de peste 1800MW putere instalată la prosumatori. În plus, avem multiple rute de aprovizionare cu gaze naturale, inclusiv prin interconectorii cu statele vecine.
Am prelungit schema de plafonare a prețurilor la energie până la 1 aprilie 2025, pentru a ne asigura că facturile românilor rămân la un nivel suportabil pe perioada iernii. La Ministerul Energiei, acționăm ferm pentru a proteja cetățenii de eventualele fluctuații ale prețurilor în aceste vremuri dificile și pentru a menține stabilitatea și securitatea sistemului energetic național”, arată sursa citată.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati