Luni, 23 septembrie 2024, județul Ilfov a făcut un pas important în direcția îmbunătățirii sănătății publice, prin amplasarea primului Defibrilator Extern Automat (DEA) în Ambulatoriul de Specialitate Voluntari.
- În plus, se preconizează instalarea de aparate DEA în localitățile Mogoșoaia, Domnești, Chiajna și Bragadiru, contribuind astfel la creșterea siguranței comunității, transmite Consiliul Județean Ilfov.
Orașul Voluntari a inaugurat primul Defibrilator Extern Automat (DEA), parte a proiectului ”Ilfov pentru inima ta”, implementat de Consiliul Județean Ilfov împreună cu Fundația „Părinți Salvatori”.
Cu ocazia acestui eveniment, locuitorii au avut ocazia să participe la cursuri gratuite de prim ajutor, menite să îi pregătească pentru intervenții eficiente în situații de urgență și să le ofere instrucțiuni pentru utilizarea corectă a defibrilatoarelor.
În sediul Academiei de Fotbal ”Mircea Rădulescu” din Voluntari, zeci de persoane au participat la cursul de resuscitare și defibrilare – în caz de stop cardio-respirator și de salvare – în caz de înec.
Cursul a fost susținut de Vasile Vlașin, fondator al Fundației ”Părinți Salvatori” – instructor și membru al Consiliului European de Resuscitare și este destinat tuturor persoanelor adulte, nu numai părinților.
Ce implică acest proiect?
Achiziționarea și amplasarea de aparate medicale – Defibrilatoare Externe Automate (DEA) în puncte strategice, în zonele cu trafic intens, accesibile tuturor membrilor comunității și, totodată, organizarea de cursuri gratuite, susținute de Fundația „Părinți Salvatori”, pentru pregătirea populației în acordarea de prim ajutor și utilizarea corectă a unui defibrilator.
De ce este important acest proiect?
Scopul acestei acțiuni este creșterea substanțială a șansei de supraviețuire a unei persoane, în eventualitatea unui stop cardio-respirator (SCR), care poate surveni neașteptat, indiferent de vârsta persoanei afectate.
Pe date oficiale oferite de Fundația ”Părinți Salvatori”, rata de supraviețuire a pacienților scade cu 10% cu fiecare minut care trece fără defibrilare.
Calculele arată că, spre deosebire de adult, de regulă, la copil stopul cardiac este secundar stopului respirator. În această situație, reanimarea respiratorie este esențială și trebuie efectuată cel puțin 1 minut de resuscitare cardio-pulmonară (RCP) înainte de alertarea sistemului medical de urgență.
Defibrilarea precoce este cel mai important factor al supraviețuirii în cazul unui adult aflat în Stop Cardio Respirator.
La eveniment au participat: Cristi Mitroi – director Ambulatoriul de specialitate Voluntari, Mariana Oprea – director Direcția Educație Cultural Sportiva și Identitate Comunitara Voluntari, asistente de specialitate din cadrul DECSIC Voluntari, reprezentați ai primăriei orașului Voluntari și Vasile Vlașin – fondatorul Fundației ,,Părinți Salvatori”, instructor și membru al Consiliului European de Resuscitare.