O pacientă de 45 de ani cu bronhopneumopatie obstructivă cronică poate să respire bine după un transplant de plămâni realizat la Spitalul Sfânta Maria din Capitală. Este primul transplant pulmonar realizat cu succes în acest an.
După operaţia realizată în noaptea de sâmbătă spre duminică, 23-24 iunie, pacienta a rămas la ATI, iar medicii spun că evoluţia postoperatorie este una favorabilă.
În România avem o listă cu încă 5 receptori, și noi avem în program ca toți să beneficieze de transplant pulmonar anul acesta, cu condiția să avem și donatori compatibili. În cazul plămânului, este foarte importantă grupa sanguină și compatibilitatea de înalțime donator-receptor – Prof. Dr. Narcis Copcă, Managerul Spitalului Clinic „Sf. Maria”
Plămânii au fost recoltaţi de la o altă pacientă care se afla în moarte cerebrală. De altfel, toate organele şi ţesuturile necesare salvării altor vieţi au fost recoltate la spitalul Elias, în a treia operaţie de acest fel de la spitalul bucureştean şi a 41-a la nivel naţional, din 2024.
Astfel 7 pacienți au putut fi transplantați cu plămân, ficat, rinichi și cornee, datorită faptului că familia și-a exprimat acordul pentru a dona organele pacientei decedate – Agenţia Naţională De Transplant
Agenţia Naţională pentru Transplant a scris în detaliu care au fost etapele acestei proceduri:
Duminică, echipa ATI a Spitalului Universitar de Urgență Elias, formată din doamna Dr. Ioana Popescu Garotescu – coordonator intraspitalicesc de transplant și Dr. Andreea Stroi – KDP, Dr. Vulpe Gabriela – neurolog și echipa de rezidenți dedicați compusă din dr. Cristina Rusu, dr. Matei Neicutescu, și dr. Liviu Butaliu, a făcut posibil ca gestul familiei unei paciente în vârstă de 45 de ani, aflată în moarte cerebrală să nu fie în zadar și o minune să se petreacă pentru alți semeni aflați în cumpănă. Mulțumim pentru efort și dăruire echipei care a pornit resorturile speranței pentru 4 pacienți a căror unică șansă la viață era un transplant de plămân, ficat sau rinichi.
Pentru intervențiile de prelevare, au fost prezente echipele chirurgicale ale Spitalului Sfânta Maria, condusă de Dr. Dragoș Chiriță împreuna cu dr. Alexandru Martiniuc și echipele ale Institutul Clinic Fundeni conduse de Dr. Radu Zamfir, Dr. Gheorghe Potlog – pentru ficat și Dr. Vlad Olaru – pentru rinichi. Efortul lor neîncetat a fost preluat de echipele multidisciplinare din centrele de transplant: chirurgi, anesteziști, cardiologi, gastroentelorgi, nefrologi, medici de laborator.
Astfel, firul vieții a fost reînnodat pentru o pacientă critică de 45 de ani datorită intervenției de transplant de plămân realizată de echipa de profesioniști a Spitalului Sfânta Maria.
La Centrul de Transplant Hepatic al Institutul Clinic Fundeni, o altă pacientă de 35 de ani a învins moartea datorită intervenției de transplant hepatic cu hemificat drept, realizată cu succes de echipa chirurgicală condusă de Prof. Dr. Vladislav Brașoveanu, alături de echipa ATI – coordonată de Conf. Dr. Gabriela Droc și echipa compusă din Dr. Sibel Șoarece și Dr. Diana Jelea. Ficatul stâng a fost transplantat unui pacient pediatric la Spitalul Grigore Alexandrescu în vârsta de 13 ani cu o boală congenitală foarte gravă.
În același timp, echipele Centrului de Uronefrologie și Transplant Renal Fundeni aduceau șansa la o viață normală pentru alți 2 pacienți în vârstă de 16 și 58 de ani compatibili cu grefele. Cele 2 intervenții de transplant renal au fost realizate de echipele de chirurgi coordonate de Dr. Cătălin Baston și Dr. Constantin Gîngu, cu suportul ATI – Dr. Liliana Domnişor.
Iar transplanturile de cornee au fost efectuate la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București de către echipele coordonate de Prof. Marian Burcea împreună cu Dr. Alina Gheorghe și Dr. Valentin Dinu.
Dedicarea și efortul echipelor medicale, de la donare la transplant, demonstrează, prin rezultate, că transplantul este intervenția salvatoare de vieți realizată la cel mai înalt grad de profesionalism și responsabilitate.