Procesiune cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou pe străzile Bucureștiului. Pelerinajul se va încheia duminică, 29 octombrie

0
522
foto: basilica.ro

Procesiunea tradițională „Calea Sfinților”, care se desfășoară înainte hramului Catedralei Patriarhale, a avut loc ieri în Capitală. Pelerinajul se va încheia duminică, 29 octombrie. Coloana cu moaștele Sf. Dimitrie cel Nou a plecat din curtea catedralei și a urmat traseul Str. Patriarhiei – Bdul. Regina Maria – baza Dealului Patriarhiei, potrivit basilica.ro. 

La finalul procesiunii „Calea Sfinților” au sosit la București moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie și icoana Maicii Domnului Panaghia Soumela din Grecia. Acestea au fost primite de Patriarhul României într-o ceremonie care a avut loc la altarul exterior al Catedralei Patriarhale.

„Ne rugăm Maicii Domnului, Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, Sfinților Împărați Constantin și Elena și Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina să înalțe către Dumnezeu rugăciunile lor pentru sănătatea și ajutorarea pelerinilor, care cinstesc pe sfinţi cu adâncă evlavie și bucurie sfântă”, a spus Patriarhul Daniel.

„Totodată, ne rugăm ca Dumnezeu să reverse milostivirea Sa față de toţi oamenii aflați astăzi în război, în suferință și în necazuri”, a adăugat Părintele Patriarh.

În cadrul cuvântului, Preafericirea Sa a făcut referire la importanța tematicilor omagial-comemorative ale anului 2023 în Patriarhia Română, la viața Sfântului Mare Mucenic Dimitrie și la istoria icoanei făcătoare de minuni Panaghia Soumela.

În privința icoanei, Patriarhul Daniel a menționat o recentă descoperire:

„Nu demult, s-a descoperit că în secolul al 17-lea Doamna Maria, soția Voievodului Șerban Cantacuzino, Domnul Țării Românești, a adăugat la această icoană din Trapezunt o coroană de argint aurit împodobită cu pietre scumpe, cerând astfel ajutorul Maicii Domnului pentru întreaga sa familie”.

Există și o inscripție care prezintă numele soției domnitorului, a adăugat Preafericirea Sa.

Patriarhul Daniel a mulțumit Mitropolitului Pantelimon de Veria pentru „prietenie și dărnicie” întrucât a adus icoana Panaghia Soumela și moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie la București.

Mitropolitul Pantelimon a spus că se află cu drag din nou în țara noastră. Înaltpreasfinția Sa a fost prezent și anul trecut la acest hram.

„Vă mulțumim din suflet, Preafericirea Voastră, Preafericite Părinte Patriarh Daniel, pentru invitația respectuoasă și plină de iubire frățească pe care ne-ați adresat-o și pentru dragostea creștinească pe care ne-o purtați, datorită căreia suntem din nou în țara Voastră cea primitoare și trăim aceeași emoție pe care o simțim de fiecare dată când venim aici, văzând și astăzi miile de credincioși care s-au adunat, pentru a întâmpina Icoana cea plină de har și făcătoare de minuni a Maicii Domnului Soumelá și pentru a o însoți cu cinstire și prin rugăciune, în timpul acestei procesiuni și în zilele care vor urma, pentru a ne închina ei și a o săruta cu evlavie și a primi, astfel, harul și binecuvântarea ei”.

Racla cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie și Icoana Panaghia Soumela au fost așezate spre cinstire în „Baldachinul Sfinților”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.