Produse autentice românești promovate la expoziția internațională “Săptămâna verde 2023” de la Berlin

Produse autentice româneşti vor fi promovate la expoziţia internaţională „Săptămâna verde 2023” de la Berlin, unde, anual, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) participă cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniu.

Potrivit unui comunicat al MADR, secretarul de stat Sorin Moise va participa la deschiderea oficială a celei de-a 87-a ediţii a expoziţiei „Săptămâna Verde 2023” (Grune Woche), ce se va desfăşura în perioada 20-29 ianuarie 2023, la Berlin, Germania.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale participă anual la expoziţie cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale, în cadrul căruia experţi din MADR vor promova produsele agroalimentare româneşti recunoscute la nivel naţional şi european.

Ce produse va prezenta Ministerul Agriculturii

Astfel, reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale vor oferi spre degustare mostre din produse înregistrate pe scheme de calitate europene, respectiv Magiun de prune Topoloveni – IGP, Salam de Sibiu – IGP, Telemea de Ibăneşti – DOP, Novac afumat din Ţara Bârsei – IGP, Scrumbie de Dunăre afumată – IGP, Cârnaţi de Pleşcoi – IGP, Telemea de Sibiu – IGP, Caşcaval de Săveni – IGP, Salată cu icre de ştiucă de Tulcea – IGP, Salată tradiţională cu icre de crap – STG şi produse care urmează a fi înregistrate la nivel european: Plăcintă dobrogeană – IGP, Sardeluţă marinată – STG, Salinate de Turda (ceafă, cotlet, piept de porc şi pulpă de porc) – IGP.

De asemenea, la ediţia din 2023 a expoziţiei „Săptămâna Verde” de la Berlin se vor regăsi peste 60 de preparate din cele aproximativ 700 înregistrate în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale, cum ar fi: sloi/tocan de oaie, brânză de burduf în coajă de brad de la Bran, păstrăv afumat în cobză de brad de la Suceava, caşcaval Brădet, prune afumate de Vrancea, care au potenţial de înregistrare pe sisteme de calitate europene.

Din categoria băuturilor spirtoase cu Indicaţie Geografică vor fi promovate: Pălinca din judeţele Satu Mare şi Maramureş, Ţuica Zetea de Medieşu Auriu, judeţul Satu Mare şi Ţuică şi Rachiu Sordony de Horezu, din Vâlcea, ce urmează etapele înregistrării europene.

În plus, membrii Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale vor participa la eveniment cu produse tradiţionale şi materiale promoţionale aferente, din judeţele: Argeş, Bihor, Botoşani, Braşov, Cluj, Gorj, Hunedoara, Satu Mare, Tulcea, Vâlcea şi Vaslui.

Totodată, patronatele şi federaţiile din sectorul industriei alimentare vor fi prezente cu produse ale companiilor cu potenţial de export din judeţele Buzău, Constanţa, Vâlcea, Suceava, Tulcea şi vor expune în cadrul standului MADR produse de patiserie şi panificaţie, carne, lactate, procesare legume-fructe.

Sortimente de vin alb, roze şi roşu, mere de Voineşti, diverse sortimente de miere şi uleiuri presate la rece din judeţele Giurgiu şi Alba, dar şi produse ecologice precum gemuri, dulceţuri, sucuri şi siropuri vor fi prezentate şi degustate la standul MADR, se arată în comunicat.

De asemenea, în marja expoziţiei Săptămâna Verde, în perioada 18 – 21 ianuarie 2023, are loc Forumul Global pentru Alimentaţie şi Agricultură (GFFA), cea mai importantă conferinţă internaţională pe probleme cheie pentru viitorul agriculturii şi industriei alimentare globale, organizată de Ministerul Federal al Agriculturii şi Alimentaţiei din R.F. Germania, la Berlin, ce are ca invitaţi, delegaţi la nivel înalt.

În fiecare an, Ministerul Federal al Alimentaţiei şi Agriculturii discută aspecte şi problematici actuale cu impact global. GFFA 2023 va aborda subiectul „Transformarea sistemelor alimentare: un răspuns mondial la crize multiple”. GFFA 2023 îşi propune să promoveze dezbateri şi să exploreze posibile modalităţi de colaborare globală şi naţională într-un spirit de parteneriat, astfel că peste 2.000 de vizitatori din politică, afaceri, mediul academic şi societatea civilă vor discuta despre cum se poate realiza o transformare de succes.

Conferinţa miniştrilor agriculturii de la Berlin este punctul culminant politic al GFFA, în cadrul căruia aproximativ 70 de miniştri ai agriculturii din întreaga lume vor adopta un comunicat politic comun. Evenimentul se va bucura şi de prezenţa unor reprezentanţi la nivel înalt din peste zece organizaţii internaţionale între care amintim FAO, OCDE, Organizaţia Mondială a Comerţului şi Banca Mondială.

Expoziţia „Săptămâna Verde 2023” reprezintă atât o platformă de afaceri, cât şi un festival al tradiţiilor gastronomice şi folclorice cu impact mediatic de anvergură în Europa, cât şi pe plan mondial. În plus, acest eveniment constituie o oportunitate pentru dezbaterea unor probleme de actualitate, cum ar fi: protecţia climei, economia circulară, conservarea resurselor şi utilizarea durabilă a terenurilor.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati