Bogdan Teodorescu, analist politic, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul, unde a discutat despre candidații înscriși în cursa pentru Primăria Generală a Capitalei. Acesta a menționat că există o absență notabilă a partidului AUR în tabloul electoral, potrivit gandul.ro.
- În contextul peisajului electoral din acest an, analistul a evidențiat absența partidului AUR în cursa pentru Primăria Generală a Capitalei. În schimb, a subliniat că primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone s-a remarcat puternic, adresându-se celor care se simt neglijați de alte partide.
„La situația din București noi avem un cadru. Dincolo de bătălia celor patru este că în cei patru nu e AUR-ul. Dacă AUR-ul își punea un candidat bun, de exemplu, îl punea pe Simion, intra Simion în lupta la Primăria Capitalei, el devenea vizibil. Deși este un om pregătit, i-am auzit textele, nu vorbește rău, dar nu se vede în acest vacarm.
”Piedone a luat locul AUR-ului ca atitudine, nu ca mesaj”
În această dispută destul de sonoră de la București, omul care s-a văzut foarte tare a fost Piedone. De fapt, a luat locul AUR-ului ca atitudine, nu ca mesaj. Piedone se duce în zona respectivă, dar ca atitudine – antisistem, contest tot, vorbesc despre cei cu care nu vorbește nimeni, și așa mai departe. A luat locul AUR-ului care s-a estompat. Ori, o țară întreagă, datorită televiziunilor naționale și întregii dezbateri de la București, a văzut o dezbatere fără AUR”, spune Teodorescu.
El a oferit şi o analiză detaliată a partidelor politice din România care au candidați înscriși în cursa pentru Primăria Generală a Capitalei.
Teodorescu a descris pozițiile și orientările ideologice ale fiecărui partid, oferind o imagine clară asupra opțiunilor disponibile pentru alegători.
- „Avem două partide care propun o variantă pro-europeană, fără zona de ideologie globalistă, PSD și PNL, între ele deosebite de diverse abordări asupra fenomenului proprietății și taxelor. Avem un partid cu orientare pro-europeană, dar care adoptă ideologia progresistă, ne referim la USR. Avem un partid suveranist, antieuropean, chiar și anti-NATO, cu nuanțe de justificare, care susține formă clară de independența României, de identitate națională care se numește AUR.
Și avem partidul lui Piedone care încearcă în acest moment cumva să treacă în bariera cunoașterii, adică să treacă de prag, susținând o politică pentru omul simplu, o dorință de reprezentare a celor pe care nu se înghesuie restul lumii să-i reprezinte.
- În funcție de locul pe care îl simt, alegătorii din spațiul public românesc se pot orienta spre unul dintre aceste cinci partide”, susține analistul.
De asemenea, potrivit analistului, Gabriela Firea desfăsoară o campanie corectă, aducând argumente clare împotriva lui Nicușor Dan, fără a exagera tonul pentru a evita reacții adverse care ar putea crește votul acestuia.
„Gabi Firea a intrat în conștiința publică prin niște campanii foarte agresive. În acest moment mi se pare că face o campanie corectă. În primul rând, ea aduce argumente clare că Nicușor nu și-a făcut treaba, dar încearcă să fie foarte ponderată pentru a nu genera reacții adverse care să ducă la creșterea votului lui Nicușor”, a spus analistul.
„Burduja are probabil cea mai bună campanie”
În privința lui Sebastian Burduja, Teodorescu a apreciat că acesta are cea mai bună campanie bazată pe trei aspecte: absența unui trecut politic controversat, o educație solidă și un program modern pentru București.
„Burduja are probabil cea mai bună campanie, din punctul meu de vedere, care este bazată pe o combinație de trei lucruri: un personaj fără trecut, n-a fost primar, n-a eșuat, educație foarte bună, diplome, calitatea programului. Deci, el vine cu un program chiar de secol 21 pentru București”, afirmă Teodorescu.