Administraţia Spitalelor intenţionează să deruleze, în următorii doi ani, un program pentru testarea genetică la cancerul de sân în formă incipientă şi un program pentru recuperare oncologică, potrivit unor proiecte care urmează să fie dezbătute în şedinţa de vineri a Consiliului General al Capitalei.
Primul program are prevăzut un buget total de 4,9 milioane de lei şi se adresează unui număr de 400 de beneficiare, iar cel de-al doilea are un buget de 14,6 milioane lei, pentru un număr estimat de 2.500 de beneficiari, în anii 2023 şi 2024.
Finanţarea se va efectua din bugetul propriu al Municipiului Bucureşti prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti.
Conform referatului de aprobare care însoţeşte primul proiect, afecţiunile oncologice ocupă locul al doilea după bolile cardio-vasculare, ca şi cauză de morbiditate şi mortalitate. Testul molecular este recomandat pacientelor recent diagnosticate cu cancer mamar. El oferă informaţii suplimentare despre probabilitatea de reapariţie a cancerului de sân în următorii 10 ani.
„Dacă pacientul a fost diagnosticat cu cancer de sân în stadii precoce şi are un anumit profil al receptorilor hormonali, opţiunile de tratament includ chimioterapia adjuvantă, pe lângă hormono-terapie (tamoxifen sau inhibitor de aromatază). Decizia de recomandare a chimioterapiei trebuie să ia în calcul şi eficienţa terapiei dar şi efectele adverse. În prezent, există o tehnologie bazată pe teste moleculare, ce analizează biologia individuală a cancerului de sân examinând activitatea genelor din ţesutul recoltat în timpul operaţiei”, prevede documentul.
Potrivit aceleiaşi surse, în cadrul testelor din laborator sunt examinate celulele din tumoră şi astfel se obţin mai multe informaţii despre: riscul de recidivă ca urmare a anumitor tratamente; cât de bine funcţionează un anumit tratament în cazul pacientului; dacă tratamentele specifice ţintite pot fi mai mult sau mai puţin eficiente. Informaţiile ajută clinicianul în alegerea unei variante terapeutice eficiente, „evitându-se toxicităţile nonnecesare”, se mai arată în document.
- Astfel, în cazul unui cancer mamar cu receptori hormonali pozitivi, se poate evita chimioterapia.
Proiectul se va derula prin unităţile sanitare publice şi/sau private cu profil oncologic, specializate în efectuarea testelor moleculare, cu care ASSMB va încheia un contract de afiliere, având ca obiect efectuarea acestor tipuri de teste. Sprijinul financiar acordat este de 12.350 de lei/beneficiar şi va fi decontat către unităţile sanitare.
Beneficiarii proiectului sunt pacienţii cu domiciliul stabil în Municipiul Bucureşti sau viza de reşedinţă obţinută cu cel puţin 6 luni înainte de depunerea cererii, cu vârsta peste 18 ani, diagnosticaţi cu cancer mamar în stadii incipiente, cu tumori până în 5 cm (T1-T2), ganglioni axilari negativi sau pozitivi, receptori hormonali pozitivi sau negativi.
Cel de-al doilea program vizează creşterea calităţii vieţii pacientului oncologic, prin acordarea unui sprijin financiar în vederea decontării unui pachet integral de şedinţe de kinetoterapie, drenaj limfatic, consiliere psihologică, precum şi consiliere de nutriţie oncologică.
Conform documentaţiei ataşate, numărul pacienţilor afectaţi de cancer din Europa a crescut cu 50% în ultimii 20 de ani. Previziunile arată că până în 2035, numărul deceselor provocate de afecţiunile oncologice şi hemato-oncologice va creşte cu mai mult de 24%, aceste boli urmând a deveni principala cauză de mortalitate din Uniunea Europeană. Potrivit datelor Globocan, în România, în anul 2020, s-au înregistrat 98.886 cazuri noi de cancer şi 54.486 decese din cauze oncologice.
„Recuperarea oncologică este una dintre cele mai mari provocări, graţie unicităţii fiecărui individ din punct de vedere genetic, dar şi particularităţilor cazului: ce tip de neoplasm este, în ce stadiul al bolii s-a început tratamentul, cum a răspuns organismul la tratament, ce complicaţii au existat. (…) Acest proiect vine în susţinerea pacientului oncologic, în identificarea necesităţii şi beneficiului de kinetoterapie, suport psihologic, drenaj limfatic manual, consiliere şi suport nutriţional pentru pacienţii cu casexie neoplazică severă”, prevede referatul de aprobare.
Sprijinul financiar acordat este de 5.850 lei/beneficiar/pachet de servicii şi va fi decontat către unităţile sanitare publice şi/sau private afiliate în cadrul proiectului.
Fiecare pacient, în funcţie de recomandările medicului oncolg curant va putea beneficia de un pachet de servicii medicale compus din: 10 şedinţe de kinetoterapie X 135 lei/şedinţă, 10 şedinţe de drenaj limfatic manual X 170 lei/şedinţă, zece şedinţe de consiliere psihologică X 250 lei/şedinţă, o consultaţie de nutriţie oncologică, a de 300 lei.
Beneficiarii proiectului sunt pacienţii, cetăţeni romani, cu domiciliul stabil în Municipiul Bucureşti sau viza de reşedinţă obţinută cu cel puţin 6 luni înainte de depunerea cererii, diagnosticaţi cu diferite forme de cancer, cu indicaţie medicală de la medicul oncolog curant.