Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a pregătit o surpriză frumoasă tuturor, oferind vizitatorilor săi un program special de vizitare în perioada 31 decembrie 2024 – 7 ianuarie 2025:
31 decembrie 2024 – DESCHIS între 10:00 – 14:00 (ultimul vizitator intră la ora 13:00);
1 ianuarie 2025 – ÎNCHIS;
2, 3 ianuarie 2025 – DESCHIS între 10:00 – 18:00 (ultimul vizitator intră la ora 17:00);
4, 5 ianuarie 2025 – DESCHIS între 10:00 – 19:00 (ultimul vizitator intră la ora 18:00)
6, 7 ianuarie 2025 – DESCHIS între 10:00 – 18:00 (ultimul vizitator intră la ora 17:00)
Cei care ne vor trece pragul în aceste zile de sărbătoare vor avea ocazia să admire, pe lângă expoziția permanentă, câteva expoziții temporare fascinante:
- „Jungla pune stăpânire pe muzeu” – expoziția temporară de fluturi exotici vii care transformă muzeul într-o adevărată oază tropicală. În inima muzeului, într-un spațiu special amenajat cu vegetație luxuriantă și o atmosferă ce recreează habitatul pădurii tropicale, publicul poate admira frumusețea, culorile vibrante și delicatețea acestor creaturi uimitoare. Expoziția prezintă exemplare aparținând unor specii întâlnite în cele mai fascinante colțuri ale lumii: sud-estul Asiei, America Centrală și de Sud, dar și din Africa Subsahariană.
Expoziția de fluturi exotici vii oferă și o dimensiune imersivă inedită, permițând vizitatorilor să participe activ la crearea unei lumi virtuale. Prin intermediul unei aplicații interactive, fiecare vizitator poate desena un fluture personalizat, care va prinde viață în spațiul virtual. Fluturii desenați vor apărea pe unul dintre pereții expoziției, unde vor zbura alături de celelalte creații virtuale, oferind o experiență dinamică și creativă pentru toate vârstele.
- Expoziția temporară „Visul primei nopți polare – Belgica – expediția antarctică 1897-1899” un proiect realizat în colaborare cu Academia Română – Filiala Cluj-Napoca, Institutul Polonez din București, Muzeul Național de Istorie a României, Complexul Muzeal Național „Moldova”, Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” din Vaslui.
Belgica a devenit celebră prin faptul că a fost prima expediție al cărei echipaj a petrecut 13 luni captiv în banchiza australă, timp în care savanții ei au făcut observații și măsurători meteorologice și oceanografice extrem de valoroase și au luptat din greu pentru a supraviețui scorbutului și „anemiei polare”. Rezultatele științifice ale Belgicăi au fost publicate vreme de aproximativ patru decenii sub forma a nouă volume (65 de fascicule) care reprezintă și astăzi lucrări de referință pentru domenii ca zoologie, botanică, meteorologie sau glaciologie.
- Expoziția multisenzorială „World Unseen” – o experiență fotografică accesibilă tuturor categoriilor de vizitatori: nevăzători, persoane cu deficiențe de vedere sau persoane tipice. Folosind tehnologia Canon de imprimare în relief, descrieri audio și planșe în Braille, expoziția transformă în povești palpabile 12 fotografii realizate de ambasadori și fotografi Canon. Această abordare inovatoare oferă vizitatorilor o experiență tactilă unică, permițându-le să se conecteze profund cu imagini puternice și poveștile emoționante din spatele lor.