Programul Noua Casă este din nou activ și începe vineri, cu un plafon de 1,5 miliarde de lei

0
174
sursa foto: Unsplash
Deputatul PNL Ionel Dancă a anunțat joi că programul Noua Casă este din nou activ și are un plafon de garanții de 1,5 miliarde de lei.

„Începând de astăzi (joi-n.r.), Programul Noua Casă este din nou activ pentru populație după publicarea Ordinului privind nivelul comisioanelor de risc administrate de FNGCIMM în Monitorul Oficial”, a scris pe Facebook Ionel Dancă.

Acesta susține că anul trecut, Guvernul condus de Ludovic Orban a modificat programul Prima Casă prin majorarea plafonului de finanțare garantată de stat de la 70.000 până la 140.000 de euro pentru achiziția de locuințe cu o suprafață mai mare, cu 3-4 camere, pentru familiile tinere cu mai mulți copii.

De asemenea, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) anunță că de vineri finanţatorii primesc dosare pentru programul “Noua Casă”, iar Ministerul Finanţelor a decis diminuarea comisionul de administrare de la 0,40% la un nivel de 0,30% din soldul garanţiei.
14 bănci participante în program

În paralel cu procesul legislativ, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a finalizat procedura de alocare a plafoanelor anuale ale garanţiilor care pot fi emise de către băncile participante, în funcţie de ponderea garanţiilor acordate de către fiecare finanţator în anul precedent. Plafonul va fi distribuit cu acordul Ministerului Finanţelor, urmând ca aplicaţia informatică să fie deschisă pentru cele 14 bănci participante în program: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank şi Alpha Bank, se arată în comunicatul transmis de Fondul de Garantare, în care se mai anunţă că “de mâine finanţatorii primesc dosare pentru noul program”.

Care sunt avantajele programului Noua Casă față de orice alt credit ipotecar

”Programul Noua Casă îşi păstrează şi în anul 2021 principalele avantaje majore, faţă de orice alt credit ipotecar: avansul minim, dobânda avantajoasă şi garanţia de stat. Plafonul de garantare pe care il avem la dispozitie anul acesta, va răspunde solicitarilor a peste 18.000 aplicanţi în program.

Având în vedere particularităţile acestui an, Guvernul a decis diminuarea comisionului de administrare, pentru a uşura sarcina tuturor românilor care au apelat la un credit ipotecar cu garanţie de stat.

Se estimează 17.000 de beneficiari

Programul Noua Casă este cel mai eficient instrument anticiclic aplicat sectorial de către Guvernul Romaniei, având în vedere că 3 din 4 credite ipotecare, din totalul creditelor acordate de către sistemul bancar, sunt accesate prin program. În timp ce soldul garanţiilor Prima Casă şi Noua Casă, aflate în portofoliul FNGCIMM, începând cu anul 2009, a ajuns la un număr de peste 275.000, cu o valoare totală de 24,5 miliarde lei ce susţin finanţări de 50 miliarde de lei, rata de default se menţine subunitară, la 0,30%.

Prin program sunt sprijiniţi cetăţenii Romaniei, precum şi întregul ecosistem economic creat în jurul acestui program”, a declarat directorul general al FNGCIMM, Dumitru Nancu, potrivit news.ro.

În 2020, au fost acordate aproape 13.600 de garanții în valoare de 1,6 miliarde lei pentru achiziția de locuințe.

Deputatul spune că Guvernul actual continuă programul Noua Casă, conform Programului de guvernare PNL, cu un plafon de garanții de 1,5 miliarde de lei pentru un număr estimat de aproape 17.000 de beneficiari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.