Programul prin care elevii ar trebui să primească lapte, fructe și corn la școală, doar pe hârtie în județul Ilfov

1
88
Pixabay

Din septembrie până în luna noiembrie, în nicio școală din județul Ilfov nu s-a distribuit măcar o porție de lapte, mere sau produse de panificație, așa cum prevede Programul pentru școli al României 2017-2023, aprobat prin Hotărâre de Guvern nr. 640/2017.

Potrivit unui răspuns primit de Edupedu.ro, citat de G4Media.ro, de la Consiliul Județean Ilfov, în prezent se derulează doar licitația pentru produsele de panificație, care a demarat abia în septembrie pentru că Executivul a aprobat abia în august suma de bani necesară. Celelalte două licitații pentru lapte și mere au fost suspendate, pentru că nu a participat nici un ofertant și urmează să fie reluate.

  • În anul școlar în curs, 2022-2023, în 12 județe a fost sistată furnizarea laptelui și a produselor lactate din cadrul “Programul pentru școli al României”.
  • În total 43.606 elevi din Ilfov ar trebui să primească săptămânal, gratuit, 2 porții de fructe și/sau legume, 2 porții de lapte, o porție de produse lactate și 5 porții de produse de panificație.

Programul pentru Școli al României, cunoscut și sub numele Lapte și Cornul, a început cu stângul încă de când a fost aprobat anul acesta, în data de 10 august, ceea ce a dus la întârzieri și legate de normele de aplicare și licitații. Cu doar 3 săptămâni înainte de începerea școlii, Guvernul a aprobat 563 de milioane de leipentru a fi folosiți anul acesta școlar, 2022-2023. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial în Partea I, nr. 798 din 11 august 2022.

În aceste condiții, întreaga procedură a început târziu: autoritățile locale trebuie să întocmească documentația pentru licitațiile la care să participe operatorii economici care vând produsele, să posteze anunțurile în SEAP și să declare un câștigător. Licitațiile pot fi și contestate, ceea ce poate întârzia și mai mult procesul.

 

Asta s-a și întâmplat în județul Ilfov, unde, la trei luni de la începerea școlii, nici unul dintre cei peste 43.000 de elevi din cele 159 de școli nu au primit nici lapte, nici produse de patiserie, nici mere, pentru că nu sunt ofertanți, precizează Consilului Județean Ilfov, într-un răspuns pentru Edupedu.ro.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.