Programul Rabla începe pe 26 aprilie. Ce se schimbă față de anul trecut

Ministerul Mediului a anunțat, miercuri dimineață, că programele Rabla Clasic şi Rabla Plus pentru anul 2021 se lansează luni, pe 26 aprilie.

Ministrul Mediului, Tancsoz Barna, a anunţat că în şedinţa de guvern de azi va fi prezentat bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu, iar acesta reprezintă un prim pas pentru pornirea programelor Rabla. El a menţionat că a fost dublat programul Rabla Plus, cel care finanţează maşinile cu motorizare plug-in şi electrice.

”Rabla și Rabla Plus sunt programele (cele finanțate prin AFM) prin care ministerul își dorește ca parcul auto din România să fie reînnoit, ca mobilitatea să fie în linie cu tendințele europene și mondiale și viitorul pe care îl pregătim să fie mai curat și mai puțin poluat.

(…) Acest sprijin vine, practic, în favoarea celor care dincolo de confortul personal, se gândesc și la mediu. (…)

Data lansării: 26 aprilie. Avem un termen legal de 5 zile care trebuie respectat după aprobarea bugetului AFM, iar pe 26 aprilie începe Rabla Plus”, a precizat Tanczos Barna, în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o în fața sediului Ministerului Mediului, scrie Digi24.

Buget de 440 de milioane de lei pentru Rabla Clasic

Programul Rabla Clasic va avea anul acesta un buget total de 440 de milioane de lei, cu 35 de milioane de lei mai mare decât în 2020, care va permite achiziţionarea a peste 55.000 de autovehicule noi, mai puţin poluante.

Vor fi majorate: prima de casare de la 6.500 lei la 7.500 de lei; ecobonus tehnologie hibrid (nu plug-in) de la 2.500 lei la 3.000 de lei; ecobonus GNC/GPL/emisii sub 96 g CO2/km de la 1.000 lei la 1.500 de lei.

Suma maximă ce va putea fi decontată din costurile unei maşini noi prin Rabla Clasic este de aproximativ 2.250 euro, deoarece ecobonusurile pot fi combinate între ele şi adăugate la prima de casare.

În acest an, potrivit lui Tanczos Barna, se introduce interdicția de a vinde mașina cumpărată prin Programul Rabla Clasic, după ce s-a observat că unii beneficiari au încercat să comercializeze în străinătate autoturismele luate cu discount.

400 de milioane de lei bugetul pentru Rabla Plus

În cazul Rabla Plus, acesta va avea cel mai mare buget de la lansare – 400 de milioane de lei, dublu faţă de anul trecut.

Programul păstrează neschimbată cea mai mare primă din Europa pentru maşinile electrice: 10.000 de euro pentru full electric şi circa 4.500 de euro pentru maşini hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului nou.

Cu bugetul de anul acesta vor putea fi achiziţionate până la 6.600 de maşini full electrice şi aproximativ 5.000 de maşini hibride plug-in.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati