Programul “Termoficare de la Soare”: Primăria Sectorului 1 vrea 72 milioane lei prin PNRR

Eficiență și stabilitate energetică, prin montarea de pompe de căldură și panouri fotovoltaice, consum de energie mai mic cu cel puțin 50%, facturi reduse considerabil la încălzire pentru locatari Acestea vor fi dotările și caracteristicele blocurilor din Sectorul 1, care vor deveni clădiri inteligente și prietenoase cu mediul și vor asigura cele mai bune condiții persoanelor care locuiesc în ele, spune primăria.

Programul „Termoficare de la Soare” al Primăriei Sectorului 1 de montare a pompelor de căldură și a panourilor fotovoltaice pentru încălzirea și alimentarea cu apă caldă a blocurilor reabilitate termic din această zonă administrativă, menit să asigure eficiența energetică a clădirilor, ar putea fi finanțat  prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Consiliul Local Sector 1 a aprobat în unanimitate, în ședința de ieri, 05 mai 2022, depunerea proiectului „Renovare energetică moderată a blocurilor de locuințe din Sectorul 1 al Municipiului București” în cadrul PNRR, apelul de proiecte: PNRR/2022/C5/1/A3, Componența C5-Valul Renovării, Axa 1- Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri rezidențiale multifamiliale, Operațiunea A3.

„Eficiență și stabilitate energetică sunt cuvintele cheie. O soluție ultramodernă, prin care rezolvăm criza apei calde și a căldurii cu care se confruntă blocurile din Sectorul 1, asigurăm locatarilor facturi mai mici la încălzire și independență și stabilitate energetică. În plus, blocurile din Sectorul 1 vor deveni clădiri verzi și inteligente, care vor asigura condiții de locuit la cele mai înalte standarde”, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Apelul de proiecte de renovare energetică moderată  a clădirilor rezidențiale multifamiliale –titlul apel: PNRR/2022/C5/1/A.3.1/1- are o valoare maximă eligibilă de 65.045.033, 15 lei cu TVA la o arie desfășurată de 55.518 mp. Totodată, Apelul de proiecte de renovare energetică aprofundată a clădirilor rezidențiale multifamiliale-titlul apel: PNRR/2022/C5/1/A.3.1/1- are o valoare maximă eligibilă de 7.225.888,39 lei cu TVA, la o arie desfășurată de 4.934 mp.

Sumele reprezentând cheltuieli neeligibile care pot apărea pe durata implementării acestui proiect se vor asigura din bugetul local al Sectorului 1.

Potrivit Anexei nr. 1 a acestui proiect de hotărâre, în urma implementării Programului de eficientizare energetică a clădirilor de locuințe multifamiliale din Sectorul 1 al Municipiului București, prin instalarea unui sistem format din panouri fotovoltaice și pompe de căldură ce transformă radiația solară în energie electrică și apoi în energie termică, va fi redus consumul de energie primară cu cel puțin 30% și consumul de energie cu minimum 50%. Totodată, se reduc cheltuielile cu întreținerea blocurilor de locuințe, prin reducerea facturilor cu încălzirea și se creează noi locuri de muncă.

Pentru prima rundă din acest an, termenul limită de depunere a proiectelor care ar putea fi finanțate prin PNRR este 30 mai, ora 23:59, iar termenul estimat pentru finalizarea etapei de verificare este 31 iulie 2022.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati