Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat un proiect de ordonanță de urgență prin care se prelungește sistemul de importuri pe bază de autorizare cu Ucraina, pentru unele cereale și se extinde și pentru alte produse cum ar fi făina și zahărul, până la 31 decembrie 2024, transmite economedia.ro.
„Având în vedere că la nivel european, asociațiile europene profesionale ale fermierilor și procesatorilor de sfeclă de zahăr, Confederația Internațională a Producătorilor de Sfeclă Europeană și Asociația Europeană a Producătorilor de Zahăr au atras atentia Comisiei Europene asupra distorsiunilor din piață si efectelor negative asupra productei europene, care vor aparea caurmare ca exportului masiv, fara taxe vamale, de zahar alb cu origine Ucraina, ținând cont de faptul că sunt condiții pentru menținerea sistemului instituit de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 84/2023, și pentru anul 2024, se impune adoptarea în regim de urgență a unui act normativ de prelungire a aplicării acestuia până la data de 31 decembrie 2024. Astfel, este necesară protejarea intereselor economice ale fermierilor și procesatorilor, prin exinderea mecanismului de consultare şi reacţie coordonată, instituit prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 84/2023, și pentru unele produse agroalimentare, respectiv făină de grâu sau de meslin și zahăr din trestie sau din sfeclă și zaharoză chimic pură, în stare solidă”, potrivit proiectului de ordonanță de urgență.
Inițial, sistemul de licențiere a importurilor din Ucraina era valabil până pe 31 decembrie 2023, potrivit ordonanței de urgență aflată în vigoare.
Ministerul motivează decizia spunând că fermierii care au cultivat grâu și sfecla de zahăr au fost primii cei mai afectați.
„Luând în cosiderare că importurile masive de făină de grâu și zahăr din Ucraina pe piața din România și prețurile mici ale acestora, comparativ cu media prețurilor în Uniunea Europeană, au dus la nemulțumiri în rândul fermierilor care au cultivat grâu și sfeclă de zahăr, primii fiind impactați prin imposibilitatea valorificării producției de grâu a anului 2023, iar producătorii de sfeclă fiind în situația imposibilității de a contracta sfeclei de zahăr către fabrici, pentru producția anului 2024, astfel sunt necesare măsuri de protejare a producției interne”, se arată în proiectul de la MADR.