Proiect inovativ de educaţie medicală pentru medici și pacienți, lansat sub egida UMF „Carol Davila”

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti şi Fundaţia Împreună pentru Educaţie şi Sănătate aduc în prim plan rolul esenţial al cercetării şi inovaţiei în transformarea managementului bolilor cronice netransmisibile, prin lansarea unui proiect unic de standardizare, aliniere şi integrare, fundamentat pe un parteneriat extins cu comunitatea medicilor de familie.

Proiectul este centrat pe boala cronică de rinichi (BCR), afecţiune cronică netransmisibilă, potrivit medicilor mult subdiagnosticată la noi în ţară, denumită şi „ucigaşul din umbra”, care are impact atât din perspectiva sănătăţii individului cât şi social şi economic.

Impactul major al bolii cronice de rinichi asupra sistemelor de sănătate prin progresia către stadii avansate (când este necesară terapie de substituţie renală, prin dializa sau transplant renal) a determinat dezvoltarea de planuri naţionale, măsuri şi programe menite să identifice pacienţii cu risc crescut pentru a se putea pune un diagnostic corect şi la timp.

Doar 1 din 10 persoane cu boală cronică de rinichi este identificată în stadii în care pot fi luate măsuri pentru încetinirea progresiei şi reducerea decesului prematur din cauze cardiovasculare sau renale.

Profesioniştii în sănătate consideră că acest context reprezintă un paradox, care poate şi trebuie schimbat, căci diagnosticul BCR necesită două teste simple de laborator: rata estimată de filtrare glomerulară şi raportul albumină-creatinină urinară.

„Prin lansarea acestui proiect ne-am propus să contribuim, având o analiză pragmatică, fundamentată pe evidenţe ştiinţifice la dezvoltarea unui cadru optimizat de management al bolii cronice de rinichi. Proiectul, care este unul inovativ mai ales din perspectiva abordării urmăreşte transformarea managementului bolii cronice de rinichi în România prin:

– educaţie medicală privind etapele corecte de diagnosticare a bolii cronice de rinichi;

– extinderea depistării precoce în BCR;

– integrarea BCR în contextul mai larg al bolilor netransmisibile;

– consolidarea abordării multidisciplinare pentru un management eficient al pacienţilor cu boală cronică de rinichi.

Avem, astfel, dorinţa de a crea un cadru de standardizare, aliniere şi integrare în managementul bolii cronice de rinichi, respectiv un model de bună practică în managementul bolilor cronice netransmisibile în România”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga, Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti.

Proiectul este iniţiat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, prin Fundaţia Împreună pentru Educaţie şi Sănătate şi este realizat în baza unui contract de colaborare cu AstraZeneca.

„Datele şi analizele din studii largi din viaţa reală indică fără echivoc o mare nevoie medicală neacoperită în BCR, cu mulţi pacienţi nediagnosticaţi la timp. Astfel de proiecte sunt critice, pentru că setarea unui standard de management adecvat are potenţialul de a preveni progresia bolii şi de a reduce complicaţiile şi decesul prematur. Cu o abordare colaborativă, AstraZeneca, îşi reafirmă angajamentul de a fi parte la construcţia abordării moderne a bolilor cronice pentru pacienţii români „, a declarat Dr. Radu Răşinar, director general AstraZeneca România.

Boala cronică de rinichi este în prezent a 10-a cauză de mortalitate la nivel mondial, estimându-se însă că va ajunge pe locul 5 până în 2040, fiind strâns legată de alte patologii cronice precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati