Proiectele culturale pot fi înscrise până la 21 aprilie în programul de finanţare nerambursabilă „Bucureşti acasă” 2023

0
146

Operatorii culturali din Bucureşti sunt invitaţi să depună, până pe 21 aprilie, propuneri de proiecte culturale pentru sesiunea din acest an a Programului de finanţare nerambursabilă, derulat în fiecare an de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

  • Ediţia din 2023 a programului se desfăşoară sub tema „Bucureşti acasă” şi introduce o secţiune nouă, dedicată proiectelor culturale incluzive şi sociale.

Programul „Bucureşti acasă” 2023 îşi propune să finanţeze proiecte ce forează dincolo de aparenţele unei metropole aglomerate pentru a descoperi felurile diverse în care bucureştenii îşi însuşesc locul în care trăiesc şi pentru a împrieteni locuitorii oraşului cu laturi neştiute ale Bucureştiului.

Programul se adresează tuturor domeniilor culturale – artele spectacolului (teatru, dans, muzică), arte vizuale (care includ dar nu se limitează la: film, pictură, sculptură, grafică, arte decorative, instalaţii, colaj, artă textilă, design, proiecte curatoriale, fotografie, street art), educaţie culturală şi artă comunitară, patrimoniu material şi patrimoniu imaterial (intervenţie culturală urbană, arhitectură), multimedia, artă şi tehnologie (Noile media, Artă digitală) şi proiecte interdisciplinare şi colaborative.

De asemenea, pentru atingerea obiectivelor din acest an, Sesiunea de finanţare „Bucureşti acasă” va susţine proiecte culturale incluzive şi sociale care pot face parte din orice domeniu de referinţă.

Principalele obiective sunt stimularea participării/implicării active a locuitorilor oraşului în proiectele artistice (caracter participativ, interactivitate), încurajarea de proiecte care valorifică patrimoniul material / imaterial al oraşului sau care creează o legătură emoţională cu locuri şi spaţii din Bucureşti, descentralizarea ofertei culturale şi încurajarea unor iniţiative la nivelul cartierelor sau diferitelor comunităţi din Bucureşti, dezvoltarea componentei de educaţie culturală pentru copii, dar şi pentru adulţi, care să contribuie la creşterea calităţii cererii în domeniul culturii la nivelul Bucureştiului, activarea spaţiului public prin forme artistice diverse şi creşterea accesibilităţii culturii pentru toate categoriile de public.

Finanțare pe proiecte de combatere şi prevenire a fenomenelor de bullying

Noutatea sesiunii din acest an este introducerea unei secţiuni de proiecte culturale incluzive şi sociale dedicate creşterii gradului de conştientizare, combatere şi prevenire a fenomenelor de bullying, excludere socială pe criterii etnice sau sexuale, a consumului de droguri şi, de asemenea, prin conştientizarea bolilor psihice, prin promovarea diversităţii şi a toleranţei şi prin integrarea persoanelor cu dizabilităţi făcând apel la diferite forme de artă.

Finanţarea nerambursabilă va putea fi solicitată de persoane fizice autorizate, asociaţii, fundaţii, instituţii publice care nu sunt subordonate Primăriei Capitalei, societăţi comerciale care derulează activităţi culturale sau educaţionale.

Bugetul disponibil pentru sesiunea de finanţare nerambursabilă 2023 este de 4.110.000 de lei.

Solicitanţii vor putea beneficia de un plafon maxim de finanţare de 70.000 de lei pe proiect.

Vor fi acordate finanţări nerambursabile pentru oferte culturale ce se vor desfăşura exclusiv în Bucureşti, în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanţare şi data de 15 noiembrie 2023.

Proiectele pot fi înscrise până la data de 21 aprilie 2023, ora 17.00, pe platforma electronică dedicată.

Pe 10 mai vor fi publicate rezultatele evaluării eligibilităţii şi a conformităţii administrative, iar anunţarea rezultatelor finale este programată pentru data de 7 iulie. Contractele de finanţare vor fi încheiate în perioada 17-28 iulie 2023.

Regulamentul pentru acordarea finanțărilor nerambursabileGhidul aplicantului și Anexele solicitate sunt disponibile pe site-ul ARCUB, în secțiunea Finanțare – Sesiuni de finanțare – București acasă 2023

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.