Primăria Capitalei a depus la Ministerul Fondurilor Europene proiecte în valoare de 7 miliarde de euro, care pot fi finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a declarat, vineri, Nicuşor Dan. Aceste proiecte privesc dezvoltarea mobilităţii, protecţia mediului, sănătate, termoficare, educaţie şi protecţie socială.
„Este vorba de investiţii majore care nu au fost făcute în Bucureşti în ultimii 30 de ani în domenii cheie – mobilitate, adică trafic rutier, protecţia mediului, sănătate, termoficare, educaţie şi protecţie socială.”, a precizat primarul general într-o conferinţă de presă.
Proiectul cel mai important pe care îl propunem este metroul de suprafaţă
„Proiectul cel mai important pe care îl propunem este metroul de suprafaţă. Propunem, de asemenea, şi modernizarea şi extinderea liniilor de tramvai. Ne dorim electrificarea transportului public din Bucureşti şi între proiectele pe care le propunem se numără atât achiziţia de tramvaie, la tramvaie suntem deficitari, cât şi transformarea actualelor autobuze pe motorină în troleibuze cu autonomie. De asemenea, avem un proiect consistent de piste de biciclişti în zona metropolitană„, a declarat Nicușor Dan, scrie Digi24.
Un miliard de euro ar urma să fie direcţionaţi spre sistemul de termoficare
El a adăugat că aproximativ un miliard de euro ar urma să fie direcţionaţi spre sistemul de termoficare. Potrivit primarului general, banii propuşi pentru termoficare se referă la digitalizarea sistemului de termoficare, fiind vorba atât de reţeaua de transport şi distribuţie, cât şi de contorizarea inteligentă la beneficiari.
„Avem un set de proiecte propuse pentru protecţia mediului, care însumează 900 de milioane de euro. Cel mai mare proiect se numeşte ‘Plămâni verzi pentru Bucureşti’ şi vizează amenajarea multor spaţii verzi, care în momentul de faţă sunt introduse în PUG ca spaţii verzi, dar care nu sunt amenajate şi, de asemenea, plantări de arbori. În cadrul acestui proiect sunt şi locuri pe care bucureştenii le aşteaptă de mult să fie amenajate, cum este Parcul Natural Văcăreşti, Lacul Morii sau salba de lacuri din nordul Bucureştiului”, a adăugat Nicuşor Dan
Primarul general a enumerat și alte proiecte ce au fost depuse şi care vizează gestionarea deşeurilor, realizarea Registrului spaţiilor verzi, sănătatea – proiecte de extindere şi de construire de noi corpuri pentru spitalele existente, obţinerea autorizaţiilor de securitate la incendiu sau digitalizarea întregii reţele de spitale din subordinea Municipalităţii.
„Avem proiecte sociale propuse, realizarea de creşe, unde suntem, după cum ştiţi, deficitari, construire de locuinţe sociale şi un segment în care nu suntem în parametri, o reţea de servicii sociale pentru victimele violenţei domestice. Avem un proiect care vizează consolidarea clădirilor cu risc seismic şi am avut o discuţie ieri cu ministrul Dezvoltării pe acest subiect. Nu este clar în acest moment dacă prin PNRR se vor finanţa doar clădiri publice sau şi clădiri private. Proiectul nostru, aşa cum este acum, vizează doar nişte clădiri publice care sunt emblematice pentru Bucureşti”, a menţionat edilul şef.
Un alt proiect la care s-a referit primarul general se intitulează „Dâmboviţa, axă creativă a oraşului”, care presupune amenajarea râului, de la Lacul Morii până la Biblioteca Naţională, şi crearea unor facilităţi academice de IT şi tehnologie.