Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), în parteneriat cu Bucharest Jewish Film Festival, anunţă proiecţia filmului documentar Itinerarii evreieşti în România. Evenimentul va avea loc marţi, 17 decembrie, începând cu ora 18,00, la sediul MNIR din Calea Victoriei nr.12.
Itinerarii evreieşti în România este un film documentar care surprinde o mică parte din urmele lasate de comunităţile de evrei din România. De la Săpânţa până la Ştefăneşti, de la Bacău până la Siret, echipa de filmare a încearcat să redea atmosfera din cimitirele şi sinagogile vizitate.
Greu de localizat, rămase în afara circuitului turistic al multor localităţi din România, cimitirele evreieşti se află într-un proces accelerat de degradare, deşi reprezintă un patrimoniu de nepreţuit. Iar în puţinele sinagogi rămase funcţionale în România doar o mână de oameni mai sărbătoresc vechile credinţe.
Timp de peste 40 de minute, spectatorul poate admira pietre funerare unice sau sinagogi pictate într-o manieră impresionantă. Botoşani, Bucureşti, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Săpânţa, Ştefăneşti, Suceava, Dorohoi, Piatra Neamţ, Sighetu Marmaţiei, Simleu Silvaniei, Buhuşi, Târgu Neamţ, Sighet, Siret, Rădăuţi şi Bacău sunt cele 17 localităţi care, prin urmele lăsate, ne-au dezvăluit o lume înfloritoare, o lume evreiască care se obişnuise să numească teritoriul României acasă.