Proiecţii speciale în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”- documentarul „Muzica Rănilor de război” despre omul Enescu şi neobosita lui implicare în a vindeca suflete.
Filmul documentar „Muzica Rănilor de război”, care tratează perioada dinaintea şi din timpul Primului Război Mondial şi abordează o faţetă mai puţin cunoscută a vieţii lui George Enescu, va fi proiectat în cadrul evenimentelor asociate ediţiei din acest an a Festivalului, în urma unui parteneriat dintre organizatori şi Asociaţia pentru Educaţie şi Sănătate Mens Sana, sub egida căreia a fost realizat filmul.
„Muzica Rănilor de Război” îi are ca protagonişti pe Marius Manole şi violonistul Sabin Penea şi este un film documentar atipic, cu multă muzică. Coloana sonoră a filmului a fost înregistrată pe o vioară care a aparţinut lui George Enescu, aranjamentul muzical fiind realizat şi interpretat de Sabin Penea, unul dintre puţinii români care au dreptul să cânte la vioara lui George Enescu.
În prima zi a Festivalului, pe 31 august, filmul va putea fi urmărit la Apollo 111, în cadrul unui eveniment after-party, după deschiderea oficială a Festivalului. Apoi, în Piaţa Festivalului vor fi programate vizionări înaintea transmisiunilor directe de la spectacolele din Festival. De asemenea, filmul va mai putea fi urmărit în spaţii mai puţin convenţionale. Programul final al proiecţiilor va fi afişat în aplicaţia EnescuExperience şi pe site-ul www.festivalenescu.ro.
Proiectul „Muzica Rănilor de Război” a fost derulat de Asociaţia pentru Educaţie şi Sănătate Mens Sana, finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, având ca partener oficial Muzeul Naţional George Enescu.
- Pentru documentare şi filmare, echipa a parcurs 6.500 km, filmările au avut loc în 7 locaţii, în România şi Moldova. Documentarul cuprinde imagini-document din Arhive şi mărturii inedite.