Proiectul ”Gustos și sănătos în farfuria din spital”, prezentat la Spitalul Gomoiu, aduce ”un pic de acasă” copiilor în suferință aflați departe de casă

Programul ”Gustos și sănătos în farfuria din spital” a fost prezentat marți, la Spitalul de Copii ”Victor Gomoiu” de către Asociația „Din grijă pentru copii”, fiind un proiect ce-și propune ca fiecare masă oferită micuților internați să le aducă acestora o bucurie prin calitatea și diversitatea preparatelor culinare.

Demersul este unul inovator și subliniază importanța alimentației adecvate în procesul de vindecare. Programul demonstrează că mesele copiilor internați pot fi sănătoase și delicioase, în ciuda resurselor limitate.

” În 2018, când ne-am mutat în această clădire, la inițiativa unei fundații româno-americane în colaborare cu ambasada Elveției, la propunerea lor ne-am gândit să facem o bucurie copiilor și să pictăm pereții spitalului, crezând că micuțul când vine în spital și vede o altă imagine, o să fie încântat. Lucrurile au fost, într-adevăr foarte plăcute, au fost și momente când copiii nu mai doreau să plece din spital. Eu am crezut că aceea va fi bucuria maximă până când am început acest proiect – Gustos și sănătos în farfuria din spital – și am constatat că nu numai aceste lucruri, adică jucăriile și picturile copiilor aduc bucurie și zâmbete, dar și partea de mâncare sănătoasă și gustoasă. Ești și tu fericit când vezi că un copil așteaptă cu nerăbdare ziua de mâine pentru a avea un alt meniu”, a declarat Maria Enescu, managerul Spitalului Clinic de Copii ”Victor Gomoiu”.

Foto: NewsBucurești.ro

Ea a evidențiat faptul că într-un spital, lucrul în echipe multi disciplinare înseamnă plus valoare, inclusiv participarea zonei administrative sau a celei care ține de bucătărie, fiecare având contribuția sa.

Pentru a reuși implementarea unui meniu sănătos, bucătăria spitalului a fost dotată cu echipamente importante – un cuptor profesional pentru prepararea sănătoasă a felurilor de mâncare din noile meniuri, mixere și blendere, tăvi și ustensile. Alături de acestea, a fost implementat un sistem modern de transportare a mâncării prin tăvi termoizolante pentru ca prânzul – mâncarea principală a zilei – să fie servit cald micilor pacienți. Acest sistem de transportare a implicat și organizarea unui spațiu dedicat spălării vaselor, organizat corespunzător unui circuit de spital.

De asemenea, au fost organizate cursuri de gătit pentru personalul din bucătărie, au fost optimizați timpii de preparare și au fost implementate ghiduri practice ușoare de urmat, pentru a ajuta întregul personal să pună în aplicare noile rețete.

”O mâncare gustoasă și sănătoasă nu poate fi realizată printr-un singur tip de tratament termic”

”În momentul în care s-a discutat viziunea acestui proiect m-am aliat imediat. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să creez un folder în laptop, folderul numit „Proiect Spital Gomoiu” care de la lună la lună s-a populat cu oferte de utilaje, de echipamente, de furnizori, de ingrediente, de lideri de selecție, de analize de preț, de propuneri, de rețete, de propuneri de meniuri …. Am început cu completarea echipării bucătăriei pentru că o mâncare gustoasă și sănătoasă nu poate fi realizată printr-un singur tip de tratament termic.

Meniurile au fost realizate de o echipă medicală și de echipa de management, iar apoi punerea în scenă s-a făcut de către bucătari cu experiență. Sigur că m-am alăturat și eu. Munca în bucătărie m-a făcut un profesor mai bun așa încât pe lângă etapele de dotare, de implementare de procedee tehnologice, ne-am ocupat și de instruirea personalului privind exploatarea echipamentelor, privind optimizarea timpului de preparare, privind regulile de igienă. Acestea trebuiau să fie făcute ca în orice proiect de la A la Z”, a declarat Gabriela Berechet, doctor inginer în industria alimentară.

Ea a menționat că fără implicarea tuturor nimic nu ar fi fost posibil.

  • ”Sunt singură că a face mâncare gustoasă în spitalul Gomoiu a adus un pic de “acasă” celor departe de casă pentru micuții pacienți și pentru însoțitorii lor pentru că totul a fost gătit în bucătărie oferind acel comfort pe care îl așteaptă un pacient care este suferind. Se poate, proiectul acesta a fost un proiect al șefilor care au demonstrat că atunci când se dorește implicare există dragoste și grijă față de copii, orice este posibil. Sperăm ca acest model de bune practici să poată fi populat mai departe în România”, a mai punctat Berechet.
Foto: NewsBucurești.ro

Proiectul face parte dintr-un program complex – ”Gustos și sănătos – program de educație despre nutriția clinică pediatrică”. Hrana sănătoasă, diversificată, gătită prin proceduri tehnice corecte, care să ajute la păstrarea nutrienților din alimentele de bază nu este un moft și nici un detaliu sau un serviciu extra al unui spital. Mâncarea este parte din procesul de vindecare, despre asta se vorbește din ce în ce mai mult, iar medicina, prin evoluția și deschiderea din ultimii ani, arată că medicația face echipă excelentă cu alimentația. Așa că un meniu sănătos în bucătăria unui spital este o nevoie reală și trebuie să fie o prioritate.

”Alimentația în spitalele de copii trebuie să fie atent planificată și ajustată la nevoile individuale ale fiecărui pacient, pentru a susține nu doar sănătatea fizică, ci și bunăstarea generală. Un astfel de proiect, care aduce inovație în farfuria de spital, reușește să acopere eficient următoarele nevoi ale unui copil internat: susține vindecarea și recuperarea, previne malnutriția asociată bolii, este adaptată cerințelor medicale și nu în ultimul rând îmbunătățește starea emoțională și psihică a pacientului. Mâncarea nu este doar un necesar fizic, ci și un factor de confort. O alimentație echilibrată și plăcută poate ajuta la creșterea moralului copilului, reducând anxietatea și îmbunătățind starea de spirit în timpul internării”, a susținut  dr. Iulia Țincu, medic primar gastroenterolog în cadrul Spitalului Clinic de Copii ”Dr. Victor Gomoiu”.

Proiectul a fost posibil cu ajutorul Asociației Române de Educație în Alergii, Asociației ”Lumea Emei” și ASSMB. Încheierea proiectului pilot vine cu vestea continuității acestuia. „Gustos și sănătos în farfuria din spital” va fi implementat de anul viitor în cadrul Spitalului de Pediatrie din Pitești.

Pentru mai multe informații despre proiect, precum și despre beneficiile alimentației personalizate pentru copii, vizitați https://gustossisanatos.ro/despre-proiect/ și https://gustossisanatos.ro/despre-program/.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati