Proiectul #SiguranţaOnline, o iniţiativă a Poliţiei Române are stand la Bucharest Gaming Week

Proiectul #SiguranţaOnline, o iniţiativă a Poliţiei Române, a Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) şi a Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) invită tinerii şi adulţii, în acest weekend, la Bucharest Gaming Week, pentru a fi antrenaţi împotriva pericolelor online, obiectivul fiind reducerea numărului românilor care ar putea fi afectaţi de campaniile de phishing.

Potrivit unui comunicat de presă, România se clasează în topul ţărilor europene cu cele mai bune şi rapide conexiuni de internet potrivit rapoartelor privind Indicele economiei şi societăţii digitale (DESI), dar cu un nivel scăzut al educaţiei digitale, 28% dintre români având competenţe digitale cel puţin de bază, faţă de media statelor Uniunii Europene de 54%.

În cadrul European Cybersecurity Month 2023, proiectul #SiguranţaOnline a lansat un experiment de phishing, realizat de patru gameri, pe conturile lor de social media, în cadrul comunităţii jucătorilor din România. Experimentul a avut 57% rată de succes, pe parcursul a 24 de ore. Aproape 5.000 de urmăritori au dat click pe un banner care promova un câştig sigur şi, dintre aceştia, 60% au fost dispuşi să ofere mai multe date personale. Cele mai multe click-uri au fost pe câştigul de bani (50%), unde era menţionată informaţia că trebuie să ofere datele de pe card, iar 26% voiau discount pentru o tastatură, 13% pentru căşti şi 11% pentru un mouse.

Siguranţaonline.ro, proiectul naţional de conştientizare a pericolelor din online, iniţiat de Poliţia Română, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică şi Asociaţia Română a Băncilor, la care s-au alăturat parteneri precum Ambasada Elveţiei în România, Swiss WebAcademy sau ATTACK Simulator, va fi prezent cu un stand, în perioada 14 – 15 octombrie 2023, la Bucharest Gaming Week care se desfăşoară la Palatul Parlamentului, unde îşi propune să antreneze tinerii, pentru a evita cu succes principalele ameninţări care îi vizează pe internet şi pentru a-şi asista şi instrui inclusiv alţi membri ai familiei lor să navigheze în siguranţă în mediul online.

La standul #SiguranţaOnline, tinerii gameri, alături de părinţi, îşi pot testa rezilienţa la pericolele de pe internet, prin intermediul unui quiz digital.

Cei care vor veni la stand în cele două zile menţionate vor avea ocazia să intre şi în „Liga de siguranţă online”, un concurs interactiv de educaţie financiară, cu ajutorul căruia îşi vor testa abilitatea de a reacţiona corect la ameninţările ce îi vizează şi vor putea dobândi informaţii necesare protecţiei pe internet.

Măsurile de siguranţă online pe care le învaţă tinerii care vizitează standul #sigurantaonline sunt să evite să acceseze link-uri primite din surse necunoscute, pe mail sau prin SMS, prin intermediul comunicărilor de pe social media, ori prin intermediul platformelor de tip chat (WhatsApp, Signal, Telegram etc.) şi să nu completeze datele personale sau bancare pe acestea.

De asemenea, tinerii sunt sfătuiţi să nu dea click atunci când au fost etichetaţi într-o postare din social media care promite câştiguri mari şi să fie atenţi la mesajele care par să vină din partea băncilor. Băncile nu solicită niciodată date confidenţiale cum ar fi datele cardurilor, parole de acces, coduri PIN, nici telefonic, nici prin SMS, nici prin e-mail şi nici prin completarea acestora pe website.

O altă măsură de siguranţă este să citească cu atenţie, înainte de a deschide orice mesaj sau un fişier care pare a fi transmis de la bancă sau de alte persoane/instituţii şi, dacă au suspiciuni, să contacteze expeditorul, pentru validarea conţinutului mesajului primit, pe un canal de comunicare diferit.

Aceştia vor învăţa să nu furnizeze niciodată altor persoane datele de autentificare la conturi (username, parola, cod suplimentar de autentificare sau cod de back-up), să nu dezvăluie datele de pe cardul personal: nume, număr, data de expirare, CVV2/CVC (numărul de trei cifre de pe spatele cardului) şi nici PIN-ul şi să nu introducă codul PIN pe site-uri de internet şi să nu îl divulge telefonic.

De asemenea, dacă trebuie să primească bani, să dea IBAN-ul (numărul de cont -format din 24 de caractere, litere şi cifre), nu datele de pe card, să instaleze cele mai recente actualizări ale sistemului de operare şi un antivirus, să folosească mereu parole cu un nivel de complexitate ridicat şi să se asigure că au mereu copii de rezervă ale datelor personale (fişiere, documente, poze etc.).

Proiectul de educaţie digitală şi de securitate cibernetică #SiguranţaOnline este menit să ofere cele mai bune practici de securitate cibernetică, prin accesarea platformei sigurantaonline.ro, pentru a evita ca utilizatorii să devină victime ale fraudelor informatice, ale pornografiei infantile sau ale atacurilor de tip malware.

Sursa: AGERPRES

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati