“Suflet pentru suflet”: programul prin care copiii și seniorii din sistemul de asistență socială se vizitează și participă la activități comune

Primaria Capitalei, prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București în parteneriat cu Direcțiile Generale de Asistență Socială de la nivelul Municipiului București desfășoară primul proiect social dedicat relaționării și socializării dintre copii și seniorii bucureșteni din sistemul de asistență sociala.


Gabriela Firea: E un proiect în care cred foarte mult

Crearea unui context de relaționare între cele două categorii sociale, prin participarea la activități comune, duce la o îmbunătățire a confortului psihic și la satisfacerea nevoii de socializare, comunicare, apropiere și empatizare dintre generații, de împărtășire a valorilor umane, educaționale și culturale, se precizează în comunicatul de presă.

“Am o preocupare aparte pentru ce înseamnă grija pe care o comunitate trebuie să o manifeste față de seniorii și copiii săi, pentru felul în care le putem face viața mai bună, de aceea programul Suflet pentru suflet este unul în care cred foarte mult. Seniorii din centrele municipale primesc toată îngrijirea, dar contactul uman cât mai divers nu poate fi suplinit în totalitate de personalul angajat. De aceea, colegii mei au venit cu soluții moderne de lucru, pe care le-am susținut din toată inima, pentru că știu ce beneficii aduce contactul intergenerațional.

M-am bucurat să aflu că putem crește calitatea vieții seniorilor noștri prin organizarea de vizite și activități în comun cu copii: cei în vârstă capătă o dispoziție mai bună, cu efecte benefice asupra stării fizice, iar copiii au de câștigat din contactul cu persoane care au deja o experiență de viață, care au răspunsuri la unele întrebări pe care cei mici și le pun. Le mulțumesc în mod special specialiștilor și actorilor care au decis să se alăture acestui program”, a ținut să precizeze Primarul General, Gabriela Firea.

Când se va desfășura proiectul “Suflet pentru suflet”?

Proiectul se va desfășura, pentru început, prin organizarea unor vizite tematice de o zi, între copiii din centrele de plasament și seniorii bucureșteni, încadrați în sistemul de protecție socială a persoanelor vârstnice, de la nivelul sectoarelor Municipiului București, care și-au exprimat disponibilitatea de a se alătura acestui demers.

Primul eveniment din cadrul proiectului ,,Suflet pentru suflet” va avea loc luni, 22 iulie 2019, când copiii din apartamentele familiale din cadrul DGASPC Sector 3 îi vor întâlni pe seniorii din centrele de îngrijire “Sf. Ana” și “Floarea Speranței” și din Clubul Seniorilor “Râmnicu Sărat”. Împreună, vor participa la ateliere de pictură și origami, coordonate de specialiști în cele două domenii artistice. Invitatul special al întâlnirii este actorul Siviu Biriș, cel care îi va antrena atât pe copii, cât și pe seniori într-o explorare a frumosului.

În data de 23 iulie 2019 va avea loc cel de-al doilea eveniment al acestui program. Copiii înscriși în Programul de prevenire a abandonului școlar din Complexul “Sf. Pantelimon” sector 2, alături de 15 seniori bucureșteni, beneficiari ai Centrului Rezidențial pentru Persoane Vârstnice “Speranța” sector 2 vor avea ocazia să se întâlnească cu marea actriță a Teatrului „Ion Creangă” din București, Alexandrina Halic, ”vocea” binecunoscută de generații întregi de români, care a dat viață unor personaje de poveste.

Acest proiect constituie un prim pas, în vederea instituirii unui model de bune practici, pentru realizarea unei conexiuni între generațiile aflate în centrele de îngrijiri ale statului, cu scopul de a contribui la o mai bună satisfacere a nevoilor emoționale și sociale ale rezidenților aflați în grija acestor instituții.

Copiii implicați în proiect vor interacționa cu seniorii din centrele de ingrijire pentru persoanele vârstnice pe parcursul unei zile și vor desfășura împreună cu seniorii activități în aer liber sau spații tematice, conform unui program care va ține cont de nevoile acestora. Activitățile sau întâlnirile nonformale propuse spre implementare vizeaza desfășurarea unor ateliere de creație, cercuri de pictură, muzică, desen, jocuri de societate, lectură, ateliere gastronomice, cu accent pe lucrul în echipă și pe schimbul de experiență dintre cele doua generații.

Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucuresti, înființat prin Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 336/2017 cu modificarile si completarile ulterioare, sprijina proiectele de interes public in vederea stimularii contributiei sectorului non-profit la cresterea si incurajarea participarii active a persoanelor de varsta a treia la viata comunitatii si isi propune organizarea, realizarea si desfasurarea, in regie proprie sau in parteneriat cu alte institutii publice, de actiuni, proiecte si programe socio – culturale si de voluntariat, destinate persoanelor de varsta a treia cu domiciliul in Municipiul Bucuresti, pensionari si nepensionari, care sa respecte identitatea, integritatea si demnitatea persoanelor varstnice.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati