Proiectul USR pentru sprijinirea asistenţilor personali şi asistenţilor maternali, adoptat de Parlament

Cei care vor să devină asistenţi maternali profesionişti sau asistenţi personali ai persoanelor cu handicap grav, inclusiv părinţii copiilor cu tratament oncologic sau alte afecţiuni la fel de grave, îşi vor putea întrerupe cariera, cu suspendarea contractului de muncă sau al raportului de serviciu, pentru a fi aproape de copii şi familie. Proiectul iniţiat în acest sens de deputata USR Oana Ţoiu a fost adoptat de Parlament.

Avem în România peste 45.000 de copii cu handicap grav şi drept la asistent personal, la care se adaugă cazurile cu afecţiune temporară gravă, precum cancerul. În toate aceste situaţii, decizia de a deveni asistent personal înseamnă pentru părinţi renunţarea la cariera şi contractul de până atunci. Proiectul USR vine să ajute astfel încât contractul să poată fi suspendat temporar şi, apoi, reluat. De acelaşi drept urmează să beneficieze şi asistenţii personali ai adulţilor sau asistenţii maternali.

„Sunt părinţi care au copii cu tratament oncologic şi care au stat şi trebuie să stea în continuare lângă ei, zi de zi, acasă şi prin spitale, un an, doi, trei. Sunt părinţi care au stat lângă copilul lor adult, luni de zile, să se recupereze din scaunul cu rotile după un accident rutier şi care au fost nevoiţi să-şi reia activitatea ca şomeri şi şi-au căutat luni la rând un nou loc de muncă. Aceştia au acum, cu legea pe care am iniţiat-o, opţiunea suspendării temporare a contractului de muncă, similar suspendării pentru concediul pentru creşterea copilului, pentru a se încadra ca asistent personal, atât pentru adulţi cu dizabilităţi, cât şi pentru copii. Familia este o prioritate pentru noi şi vrem să oferim cât mai multe opţiuni pentru fiecare familie care face faţă provocărilor”, declară deputata USR Oana Ţoiu, iniţiatoare a proiectului de lege.

Iniţiativa USR adoptată de Parlament completează Codul muncii şi OUG 57/2019 în sensul ca salariatul, respectiv funcţionarul public care vrea să desfăşoare o activitate de asistent maternal profesionist, asistent personal al persoanei cu handicap sau asistent personal profesionist să-şi poată suspenda contractul individual de muncă, respectiv raportul de serviciu din propria iniţiativă.

În plus, legea prevede că nu este în incompatibilitate funcţionarul public care desfăşoară o activitate de asistent maternal profesionist, asistent personal al persoanei cu handicap sau asistent personal profesionist pe perioada suspendării din funcţia publică.

USR a depus în Parlament şi o propunere legislativă pentru modificarea substanţială a Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap şi pentru indexarea beneficiilor, dar, din păcate, aceasta este blocată în sertar de coaliţia de guvernare.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati