Proiectul „Voluntar 3.00 – Rețele de voluntariat pentru asistență umanitară în Sectorul 3 Municipiul București” a luat sfârșit. Evenimentul a fost marcat printr-o conferință organizată marți, la sediul Primăriei Sectorului 3.
O rețea de voluntari activă în Sectorul 3
Proiectul a pus bazele unui parteneriat între Primăria Sectorului 3 și Societatea Națională de Cruce Roșie din România – Filiala București Sector 3. Prin activitățile derulate, workshop-uri și seminarii, s-a avut în vedere înființarea unei rețele active de voluntari în Sectorul 3, pregătită să acorde asistență umanitară pentru persoanele vulnerabile și în situații de urgență.
Grupul țintă a cuprins 330 de persoane dintre care 30 de reprezentanți din partea ONG-urilor, 15 din rândul aleșilor locali, 75 personal din autoritățile și instituțiile publice locale și 210 cetățeni din comunitate.
Activități în cadrul proiectului
Perioada de implementare a fost 1 septembrie 2022 – 31 octombrie 2023. Pe durata celor 14 luni, s-au desfășurat șase workshop-uri și trei seminarii. La atelierele de lucru au fost invitați să participe consilieri locali, reprezentanți din partea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3, Direcției Generale de Poliție Locală Sector 3, de la Asociația SOS Satele Copiilor și Fundația Comunitară București.
Workshopuri cu reprezentanți ai instituției publice și ONG-urilor
În cadrul workshop-urilor s-au dezbătut teme precum:
- nevoia de implicare a comunității în situație de criză și dezastre;
- necesitatea organizării la nivelul Sectorului 3 a unei rețele de voluntari, instruiți în acordarea primului-ajutor și intervenția în situații de criză;
- utilitatea elaborării unui Ghid de bune practici.
Seminarii în liceele din Sectorul 3
Seminariile, grupate într-o „Caravană a voluntarului”, s-au desfășurat în trei licee din Sectorul 3: Colegiul Tehnic Costin D. Nenițescu, Școala Generală Liviu Rebreanu și Liceul Teoretic Dante Alighieri. Acestea s-au adresat cadrelor didactice și părinților elevilor. Au fost prezentate rolul voluntarului în comunitate, importanța participării active în comunitate și a dezvoltării spiritului civic. De asemenea, au fost expuse participanților cerințele pentru a deveni voluntari ai Crucii Roșii – Filiala Sectorului 3 și modalitățile de a deveni membri în rețeaua de voluntari din Sectorul 3, în situație de criză/dezastru.
Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, Axa prioritară 2 Administrație publică și sistem judiciar accesibile și transparente, Obiectivul specific 2.1 Introducerea de sisteme și standarde comune în administrația publică locală ce optimizează procesele orientate către beneficiari în concordanță cu SCAP, apelul de proiecte POCA/660/2/1- CP14/2021.