Proprietarii nu vor mai putea închiria locuințele din clădirile cu risc seismic major

Ministerul Dezvoltării a pus în dezbatere publică un proiect prin care proprietarii locuințelor care se află în clădiri cu risc seismic major nu le vor mai putea închiria.

Guvernul a citit în primă lectură un proiect de lege care ar interzice închirierea sau cedarea în comodat a spațiilor de locuit din clădirile cu risc seismic 1. Totodată, proiectul interzice desfășurarea oricăror activități permanente sau temporare în aceste clădiri.

Dacă va fi adoptat de Guvern, proiectul de lege va merge în Parlament pentru dezbatere, potrivit g4media.ro.

„La articolul 5, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alin. (2) și (3), cu următorul cuprins:

„(2) Se interzic organizarea și desfășurarea de activități permanente și/sau temporare în spațiile prevăzute la art. 2 lit. a), și altele asemenea care implică aglomerări de persoane, începând cu data încadrării prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI a clădirii existente, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice.

(3) Se interzice închirierea sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, începând cu data încadrării în clasa de risc seismic RsI, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a clădirii existente”, se arată în prevederea din proiectul care modifică Legea 212 din 2022:

Cum sunt definite clădirile cu risc seismic 1: ”clădirile cu susceptibilitate de prăbușire, totală sau parțială, la acțiunea cutremurului de proiectare corespunzător stării-limită ultime”.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati